Hoppa till innehållet

”Project Klondike” – så övertalades investerarna att satsa i KNC Miner

Namnkunniga riskkapitalbolag och privatinvesterare satsade över 200 miljoner kronor i det kollapsade bitcoinbolaget KNC Miner. I det prospekt som cirkulerades under sommaren 2014 nämndes ingenting om de faktorer som till slut försatte bolaget i konkurs, kan Di Digital avslöja.

Foto: Rick Bowmer

I fredags ansökte det svenska bitcoinföretaget KNC Miner om konkurs. Bolaget, som bland annat drev en bitcoingruva i Bodens kommun, var ett av de mest omtalade i den svenska tech- och startupsektorn med uppbackning från välkända investerare som Creandum och Accel Partners.

För ett knappt år sedan, i augusti 2015, lyfte investmentbanken GP Bullhound (som även var delägare i KNC Miner) fram KNC som ett av Sveriges tio mest lovande tech- och startupbolag, med potential att nå en värdering på över en miljard dollar.

Tio månader senare var konkursen ett faktum.

I en intervju med Di Digital ger KNC Miners grundare Sam Cole två huvudsakliga förklaringar till den plötsliga kollapsen: Den nära förestående bitcoin-halveringen, som enkelt uttryckt väntas leda till ett kraftigt lönsamhetstapp, samt ökad konkurrens från bitcoingrävare i Kina.

Di Digital har nu tagit del av ett prospekt som skickades ut till potentiella investerare, med ett erbjudande om att teckna aktier i KNC Miners stundande kapitalanskaffning, under sommaren 2014. 

I prospektet, som har filnamnet “Project Klondike”, beskrivs KNC Miner med begrepp som “stellar financials” och “technology leadership”. Mycket fokus läggs på bolagets utveckling av nya, snabbare chip för bitcoinbrytning samt den då nyinvigda bitcoingruvan i Boden.

Av prospektet framkommer att det tog sex veckor att bygga bitcoingruvan, som då enligt KNC Miner var “världens största bitcoin-datacenter”. Bolaget investerade 14 miljoner dollar i bygget, en investering som enligt prospektet betalade sig inom åtta veckor.

Läs även: KNC Miners vd: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

I dokumentet konstateras att 3 600 nya bitcoin skapas per dag och att KNC tilldelas ungefär 200 av dem.

Dock nämns inte alls den nära förestående bitcoinhalveringen, som alltså kommer innebära att antalet nya bitcoin sjunker till hälften – 1 800 per dag – jämfört med idag. Den väntas äga rum den 10 juli i år.

Detta trots att halveringen, liksom tidigare och kommande halveringar, alltså varit kända matematiska faktum sedan långt innan KNC Miner grundades.

Vad gäller konkurrens från Kina lyfts den kinesiska bitcoin-grävaren Bitmain fram i prospektet under rubriken “competitive landscape”, som en av fem tänkbara konkurrenter. Det görs under påståendet att KNC “för närvarande har marknadens bästa och mest kostnadseffektiva mining-produkt”. 

Sommaren 2014 låg priset på en bitcoin runt 600 dollar, och prospektet ger positiva indikationer om prisutvecklingen framåt.

“Priskurvan rör sig uppåt efter toppen i december 2013”, står att läsa jämte en punktlista med  “positiva indikatorer”. 

I själva verket fortsatte bitcoinkursen att falla kraftigt under hösten 2014. På senare tid har dock kursen rört sig uppåt, och de senaste veckorna har bitcoin handlats på en prisnivå som är jämförbar med den som gällde i augusti 2014.

Prospektet som Di Digital har tagit del av skickades ut till utvalda investerare. De erbjöds då att köpa aktier i bolaget för minst 1 miljon dollar, till ett pris per aktie som värderade hela KNC Miner till 117 miljoner dollar, motsvarande en knapp miljard kronor med dagens valutakurs. 

Per Roman, partner på GP Bullhound och en av tre författare till prospektet, förklarar bristen på information om bitcoin-halveringen med att den bara var en av många liknande händelser, samt att sådant påverkar alla bitcoin-miners på samma vis: 

“I alla miners utveckling så är det en kamp som handlar om att de egna processorerna måste utvecklas snabbare än vad svårighetsgraden ökar, allt annat lika”, säger Per Roman.

Han säger också att den bild av konkurrensen som målas upp i prospektet var rättvisande, givet tidpunkten: 

“Den sommaren fanns ingen konkurrens att tala om från Kina. Det man oroade sig för då var Bitfury, det stora, Silicon Valley-backade bolaget. Kineserna har kommit från ingenstans. Det var inte en av de tydliga riskerna då”, säger Per Roman.

Förutom att agera rådgivare i affären har GP Bullhound även gjort egna investeringar i KNC Miner. Av prospektet framgår att man har satsat ungefär 10 miljoner kronor i bolaget: 

“Tittar man på de investeringar vi gör så representerar nog detta det mest riskabla vi någonsin investerat i. Men om det lyckats hade uppsidan kunnat vara mycket stor. Det är vårt arbete att ta kalkylerad risk och det kommer inte alltid lyckas i varje fall”, säger Per Roman.


Mer om KNC Miner-kollapsen:

Läs även: KNC:s bitcoingruva: "Driften fortsätter"

Läs även: KNC-ägaren: "vi hade inte koll på produkten"

Läs även: Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"

Läs även: KNC-grundaren: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera