Hoppa till innehållet

Regeringen rullar ut ny startup-politik

En snabbutredning om personaloptioner och en startup-ansvarig på Näringsdepartementet. Det är två av förändringarna som närings- och innovationsminister Mikael Damberg tänker genomföra för att ge startupsektorn mer luft under vingarna.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.Foto: Jonathan Bylars

Inför Almedalen gjordes en PR-offensiv i form av ett manifest från en rad unga teknikföretag i startupsektorn. Det verkar ha varit en lyckad strategi. Nu lanserar nämligen närings- och innovationsminister Mikael Damberg en rad åtgärder, snarlika de från manifestet.

”Sverige har inte riktigt haft ett sammanhängande politiskt tänk kring det här området. Vi har inte tagit tillvara på det unika ekosystem som finns på startupscenen. Manifestet förtydligade vilka frågor som är viktigast”, säger Mikael Damberg.

Läs mer: "Politikerna tävlade om digitalisering i Almedalen"

Han presenterar i dag en rad åtgärder och utredningar för att göra det lättare för små innovativa företag att växa.

Till att börja med handlar det om det redan påbörjade arbetet med att rikta om det statliga riskkapitalet. Utredningen på området kommer att var klar inom kort och tanken är att mer kapital ska gå till bolag i tidiga skeden.

”Om vi kan få ordning på det statliga riskkapitalet så att det går till bolag i tidigare faser och får med oss privat kapital också så finns det en enorm potential i Sverige”, säger Mikael Damberg.

En annan fråga som lyfts fram av startupsektorn är möjligheten till enklare hantering av arbetstillstånd. Många bolag har vittnat om problemen med att ordna arbetstillstånd för till exempel IT-utvecklare som rekryterats från länder utanför EU.

”Vi gör en översyn av arbetstillstånden. Vi kartlägger det nu och ser vad vi kan göra för att göra det lättare att få hit specialister från länder utanför EU”, säger Mikael Damberg.

 

Vi har ökat tempot i politiken med det tar ofta lite längre tid för oss än för bolagen på startupscenen, särskilt när det gäller skattelagstiftning.

 

Den kanske mest efterfrågade förändringen från de unga teknikfokuserade bolagen är en annorlunda beskattning för personaloptioner. I dag beskattas personaloptioner som löses in med 68 procent skatt. Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på personaloptioner i Europa och ligger långt efter USA där motsvarande skattesats är 15 procent. Det här gör det svårt att attrahera nyckelpersoner i tidiga skeden enligt bolagen själva. Mikael Damberg öppnar nu upp för en sänkning av skattesatsen.

”Vi har startat en utredning som ska vara färdig i mars. När utredningen kommer hoppas jag verkligen att det kommer förslag utifrån det som gör det lättare att attrahera personal”, säger Mikael Damberg.

 När kan en förändring genomföras?

”Vi har ökat tempot i politiken med det tar ofta lite längre tid för oss än för bolagen på startupscenen, särskilt när det gäller skattelagstiftning. Men det här blir ett sätt för oss att höja vårt eget tempo”.

Läs mer: Startupmanifest på skakiga grunder

En konkret förändring som sker redan nu är att en Näringsdepartementet inrättar en tjänst som ska vara specialiserad på just startupsektorn.

”När jag kom till Näringsdepartementet fanns det ingen funktion som bevakade startupscenen. Det avser jag att förändra så att de har en direkt ingång till politiken. Dessutom gör vi startupscenen till remissinstans för de frågor som rör näringspolitiken”.

Varför ska man lägga så mycket fokus på att just hjälpa, ofta stockholmsbaserade, teknikföretag?

”Det som är intressant med startupscenen är att Sverige nu jämförs med Silicon Valley. Det säger något om innovationskraften vi har. Det här kommer inte bara att beröra IT-sektorn av ekonomin, digitaliseringen kommer att påverka alla sektorer. Jag tror att det här på sikt betyder mycket också för att industrin ska behålla sin konkurrenskraft.” 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera