Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Regeringen rullar ut ny startup-politik

Skattesänkning ska locka fler till kommersiella datacenter SPONSRAT AV Digiplex

Från vänster: Robin Jakobsson, medgrundare och systemarkitekt på Wavy, Ida Backlund, Isabella Löwengrip, Fredrik Ampler, medgrundare och vd och Miriam Nilsson, medgrundare samt sälj- och marknadschef.

Här är Löwengrips nya investering

David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.

”Ett styrkebesked för svensk tech och Linköping”

Medgrundarna Ulrik Lindahl (till vänster) och Koshi Hamedi.

Så fick de Microsoft att köpa deras startup

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Regeringen rullar ut ny startup-politik

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Jonathan Bylars
En snabbutredning om personaloptioner och en startup-ansvarig på Näringsdepartementet. Det är två av förändringarna som närings- och innovationsminister Mikael Damberg tänker genomföra för att ge startupsektorn mer luft under vingarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inför Almedalen gjordes en PR-offensiv i form av ett manifest från en rad unga teknikföretag i startupsektorn. Det verkar ha varit en lyckad strategi. Nu lanserar nämligen närings- och innovationsminister Mikael Damberg en rad åtgärder, snarlika de från manifestet.

”Sverige har inte riktigt haft ett sammanhängande politiskt tänk kring det här området. Vi har inte tagit tillvara på det unika ekosystem som finns på startupscenen. Manifestet förtydligade vilka frågor som är viktigast”, säger Mikael Damberg.

Läs mer: "Politikerna tävlade om digitalisering i Almedalen"

Han presenterar i dag en rad åtgärder och utredningar för att göra det lättare för små innovativa företag att växa.

Till att börja med handlar det om det redan påbörjade arbetet med att rikta om det statliga riskkapitalet. Utredningen på området kommer att var klar inom kort och tanken är att mer kapital ska gå till bolag i tidiga skeden.

”Om vi kan få ordning på det statliga riskkapitalet så att det går till bolag i tidigare faser och får med oss privat kapital också så finns det en enorm potential i Sverige”, säger Mikael Damberg.

En annan fråga som lyfts fram av startupsektorn är möjligheten till enklare hantering av arbetstillstånd. Många bolag har vittnat om problemen med att ordna arbetstillstånd för till exempel IT-utvecklare som rekryterats från länder utanför EU.

”Vi gör en översyn av arbetstillstånden. Vi kartlägger det nu och ser vad vi kan göra för att göra det lättare att få hit specialister från länder utanför EU”, säger Mikael Damberg.

 

Vi har ökat tempot i politiken med det tar ofta lite längre tid för oss än för bolagen på startupscenen, särskilt när det gäller skattelagstiftning.

 

Den kanske mest efterfrågade förändringen från de unga teknikfokuserade bolagen är en annorlunda beskattning för personaloptioner. I dag beskattas personaloptioner som löses in med 68 procent skatt. Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på personaloptioner i Europa och ligger långt efter USA där motsvarande skattesats är 15 procent. Det här gör det svårt att attrahera nyckelpersoner i tidiga skeden enligt bolagen själva. Mikael Damberg öppnar nu upp för en sänkning av skattesatsen.

”Vi har startat en utredning som ska vara färdig i mars. När utredningen kommer hoppas jag verkligen att det kommer förslag utifrån det som gör det lättare att attrahera personal”, säger Mikael Damberg.

 När kan en förändring genomföras?

”Vi har ökat tempot i politiken med det tar ofta lite längre tid för oss än för bolagen på startupscenen, särskilt när det gäller skattelagstiftning. Men det här blir ett sätt för oss att höja vårt eget tempo”.

Läs mer: Startupmanifest på skakiga grunder

En konkret förändring som sker redan nu är att en Näringsdepartementet inrättar en tjänst som ska vara specialiserad på just startupsektorn.

”När jag kom till Näringsdepartementet fanns det ingen funktion som bevakade startupscenen. Det avser jag att förändra så att de har en direkt ingång till politiken. Dessutom gör vi startupscenen till remissinstans för de frågor som rör näringspolitiken”.

Varför ska man lägga så mycket fokus på att just hjälpa, ofta stockholmsbaserade, teknikföretag?

”Det som är intressant med startupscenen är att Sverige nu jämförs med Silicon Valley. Det säger något om innovationskraften vi har. Det här kommer inte bara att beröra IT-sektorn av ekonomin, digitaliseringen kommer att påverka alla sektorer. Jag tror att det här på sikt betyder mycket också för att industrin ska behålla sin konkurrenskraft.” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post