Hoppa till innehållet

Rekordår för edtechbolaget IST

Edtechbolaget IST rapporterar stigande omsättning och ökad vinst för 2016. Antalet användare har passerat 5 miljoner och antalet anställda är nu uppe i 300 personer. 

Tommy Eklund, vd för det digitala utbildningsbolaget IST.
Tommy Eklund, vd för det digitala utbildningsbolaget IST.

Det digitala utbildningsbolaget IST (NTL) grundades redan 1982 av Björn Sundeby. Sedan dess har man levererat system och tjänster till skola och skolförvaltning.

I förra veckan köpte IST in sig i edtechbolaget Schoolido (NTL), en digital utbildningstjänst för årskurs 7–9 som även har Verdane Capital och Academedia som delägare. Samarbetet innebär att IST redan nästa månad ska börja erbjuda elever, lärare och föräldrar tillgång till Schoolidos digitala läromedel.

Läs mer: Här är startup-bolagen som ska rädda skolan

Nu är IST klara med sitt bokslut för 2016. Av den framgår att bolaget hade ett rörelseresultat på cirka 50 miljoner kronor. Rörelsemarginalen steg därmed från 6 till 14 procent. Omsättningen steg med drygt 7 procent till 351 miljoner kronor.

”Finansiellt summerar vi 2016 som det bästa i IST:s historia, och vi har stärkt vår position som den ledande leverantören på den skandinaviska marknaden”, säger vd Tommy Eklund.

IST beskriver sig själva som är Nordens största leverantör av it-lösningar för skola och barnomsorg. Huvudkontoret ligger i Växjö, med ytterligare kontor i Stockholm, Linköping, Oslo och Roskilde. Företaget har idag drygt 5 miljoner användare och omkring 300 anställda, varav ungefär hälften har en bakgrund inom skola och pedagogik.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. Är du med i NTL? Sök på ditt bolagsnamn och håll din profil levande.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera