Hoppa till innehållet

Rekordsiffror från Paradox Interactive – men aktien backar

Spelbolaget Paradox Interactive, som noterades i våras, slår till med ett rekordresultat för årets andra kvartal.

Fredrik Wester är vd för Paradox Interactive.
Fredrik Wester är vd för Paradox Interactive.Foto: Joey Abrait

Redan i våras kunde Di Digital avslöja att spelutvecklaren Paradox Interactive (NTL) planerade en notering på Stockholmsbörsens First North-lista.

Nu levererar bolaget sin första kvartalsrapport som börsnoterat bolag – och slår nytt rekord både sett till omsättning och vinst.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 234,9 Mkr, upp 29 procent jämfört med samma period föregående år.

Rörelseresultatet landade på 142,3 Mkr, en ökning med hela 108 procent.

Trots de starka siffrorna faller aktien. Tio minuter efter börsens öppning hade Paradox aktie backat med 3,8 procent till 62,75 kronor.

Sett till första halvåret uppgick omsättningen till 328,2 Mkr, en minskning med 15 procent jämfört med i fjol. Rörelseresultatet för första halvåret landar på 167,5 Mkr, en ökning med 1 procent jämfört med motsvarande period i fjol. 

Paradox består dels av en förlagsverksamhet, dels en egen spelstudio. Under kvartalet släppte bolaget två egenutvecklade spel – Stellaris och Hearts of Iron IV. De två titlarna har stått för en stor del av intäkterna under perioden, enligt kvartalsrapporten. 

Dessutom fortsätter de existerande titlarna i Paradox portfölj – bland dem storsuccén Cities: Skylines, där Paradox agerar förlag, att stå för en stor del av intäkterna. 

Det kommer att finnas bättre kvartal och sämre kvartal, precis som vi tidigare påpekat.

I samband med noteringen varnade Fredrik Wester, Paradox vd och största ägare, för att bolagets resultat kommer gå upp och ned – något han menar är ofrånkomligt i den del av spelbranschen där Paradox verkar. 

Han upprepar den brasklappen i kommentaren till kvartalssiffrorna: 

"Paradox har under de senaste, åtminstone fem åren, följt en väl utstakad plan där grundfilosofin har varit att växa under lönsamhet. Att vi under kvartal två uppvisar starkare resultat än någonsin tidigare i bolagets historia är därför varken en överraskning eller en slump. Samtidigt ska vi komma ihåg att det kommer att finnas bättre kvartal och sämre kvartal, precis som vi tidigare påpekat", står att läsa i rapporten. 

I fjol förvärvade Paradox Interactive rollspelsförlaget White Wolf Publishing, ett mycket välkänt bolag i rollspelskretsar. Arbetet med att ta fram nya produkter byggda på White Wolfs varumärken fortgår, uppger Fredrik Wester i kvartalsrapporten, utan att vara mer specifik kring planerna. 

Läs även:

Foto:

Techmiljardärerna: Paradox-chefen är tech-Sveriges tionde mest förmögna person, enligt Di Digitals stora miljardärslista

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera