Hoppa till innehållet

Riskkapitalbolagen jagar VR-bolag

Riskkapitalisterna kastar pengar efter spelsektorns VR-bolag. Herren på den virtuella täppan är Tommy Palm, som tagit in 50 Mkr från namnkunniga riskkapitalbolag som Google Ventures och Creandum.

Tommy Palm, vd och grundare av Resolution Games och Marta Sjögren, som jagar VR-investeringar för riskkapitalbolaget Northzones räkning.
Tommy Palm, vd och grundare av Resolution Games och Marta Sjögren, som jagar VR-investeringar för riskkapitalbolaget Northzones räkning.

Många hade väntat sig ett actionspel där man springer i gånger och skjuter zombies. Men när Tommy Palms omtalade spelutvecklingsbolag Resolution Games lanserade sitt första VR-spel ”Bait!” härom veckan visade det sig vara ett avkopplande fiskespel.

Men spelarna nappade! Redan under första veckan fick man 150 000 användare på kroken.

”Vi ser Bait lite som en introduktion till VR. Det är lugnt och vackert. Spel och upplevelse i lika delar”, säger Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games.

Resolution Games första VR-spel ”Bait!”.

Han jobbade tidigare på speljätten King där han var en av hjärnorna bakom mobilversionen av succéspelet Candy Crush Saga. Intresset var därför stort när han startade Resolution Games. I augusti tog bolaget in 50 Mkr från namnkunniga riskkapitalbolag som Google Ventures, Creandum och Bonnier Growth Media.

Läs mer: Kan hans fiskespel bli VR-världens svar på Candy Crush Saga?

”Det är ju ett jätteintresse bland investerare som förstått vilket paradigmskifte VR verkligen är. Vi fortsätter att få många propåer från riskkapitalbolag, men vi har tillräckligt med pengar nu”, säger Tommy Palm.

Jag tror VR är tre år bort från att bli mainstream

Även riskkapitalbolaget Northzone bekräftar bilden av VR som glödhett bland investerare.

”VR är nog en av de hetaste områdena inom riskkapitalvärlden just nu, särskilt i Silicon Valley. Vi träffar VR bolag flera gånger per månad”, säger Northzones Marta Sjögren, som i förra veckan besökte flera VR-bolag på en affärsresa i Finland.

Läs mer: Northzone investerar i gammal mat

Resolution Games består endast av 18 medarbetare, som jobbar i två team. Spelet Bait tog endast sex månader att genomföra och de närmaste månaderna kommer fler spel ut på marknaden.

”De nya spelen ska också vara lättillgängliga och icke-våldsamma. Men vi tror även det finns stor potential för spel som går att spela tillsammans i virtuella rum”, säger Tommy Palm, som grundat fem spelbolag sedan han hoppade av KTH i slutet av 90-talet.

Han spår att VR kommer att innebära en revolution för spel, men även all form av utbildning och inlärning.

”Om man läser något måste hjärnan tolka orden. Det är abstrakt mycket av informationen försvinner. VR simulerar verkligheten. Man kommer ihåg alla upplevelser mycket bättre”, säger han.

Läs även: Famlar efter ny miljardmarknad

Som exempel nämner han att ingenjörer kan lära sig hur en viss motor fungerar genom att montera ihop och plocka isär virtuella maskindelar i luften. Framtidsvisioner i filmer som The Matrix, Iron Man och Minority Report är därmed närmare än man tror, menar han.

”Jag tror VR är tre år bort från att bli mainstream. Då har en majoritet av alla uppkopplade svenskar tillgång till ett VR-headset. AR är 5-7 år bort”, slår Tommy Palm fast.


Fyra nyanser av VR:

Google Cardboard

Ett VR-cyklop av kartong och plastlinser som fungerar med en smartphone.
Pris: 200 kronor i en nätbutik.

Samsungs Gear VR 2
VR-glasögon som utvecklats av Samsung i samarbete med Facebooks dotterbolag Oculus. Kompatibelt med de senaste Samsungtelefonerna. Används för 3D-spel, samt för att kolla på videos i 360-gradig sfärisk upplevelse.
Pris: Ca 1 300 kronor

Uppifrån och ner: Google Cardboard, Samsungs Gear VR 2, Microsofts Hololens och Oculus VR-paket (stora bilden).

Oculus Rift
Facebooks dotterbolag Oculus Rift säljer ett VR-headset vars ”glasögon” är utrustade med varsin skärm och kopplad till en kraftfull dator. Paketet består av ett VR-headset, en sensor, en särskild handkontroll samt en mer traditionell spelkontroll.
Pris: Ca 6 400 kronor.

Microsofts Hololens
Microsoft han nyligen lanserat ett utvecklingskit till sin ”mixed reality”-glasögon som blandar hologram med världen runt omkring. När konsumentversionen av dessa AR-glasögon kommer ut är ännu okänt.
Pris för utvecklingskit: Ca 25 000 kronor.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera