Hoppa till innehållet

Robotrådgivaren Opti når ny milstolpe

Robotrådgivaren Opti har nått en ny milstolpe med 10 000 nedladdningar sedan lanseringen i början av maj. ”Nu tar vi sikte på att bli Sveriges största oberoende rådgivare”, säger medgrundaren och vd:n Jonas Hombert.

Finansproffset Ann Grevelius är en av grundarna till Opti.
Finansproffset Ann Grevelius är en av grundarna till Opti.Foto: Jack Mikrut

Robotrådgivarna blir alltmer omskrivna i medierna men än så länge har de digitala finansiella rådgivarna inte kommit så långt i Sverige som i exempelvis USA. Men det finns bolag som vill få svenskarna att lämna sin personliga bankman och låta en robot ta över sparandet. Tre exempel på det är Primepilot (NTL), Lysa (NTL) och Opti (NTL).

Opti (tidigare Prisma) grundades av finansproffset Ann Grevelius och mannen bakom Jaycut Jonas Hombert 2015 och lanserade sin jämförelsetjänst för fonder brett i maj 2017. 

Optis verktyg undersöker fondernas avgifter, vilka regelverk de följer, dolda risker, och hur bra fonderna har presterat i jämförelse med likartade fonder.

”I dag är nästan hela branschen fokuserad på att tjäna pengar på kommission. Fondrådgivare som rekommenderar en fond tjänar ungefär hälften av avgiften. Om man som rådgivare tjänar mer pengar på en dyrare fond, så kommer de flesta rekommendera dyrare fonder. Vi har gjort det helt annorlunda och är helt oberoende”, sa Optis vd Jonas Hombert inför beta-lanseringen 2016.

Läs även: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna 

Bolagets strategi verkar ha gett frukt. Sedan lanseringen för allmänheten för lite mindre än fyra månader sedan har Opti haft 10 000 nedladdningar. Bolaget har hittills hjälpt sina kunder att granska över 2,5 miljarder kronor i privat sparkapital.

Samtidigt bygger bolaget en egen portföljtjänst vilket de planerar att lansera i samarbete med depåplattformar som Fondab, som bland annat äger och driver Fondmarknaden.se, samt Nordnet.

”Med dessa siffror i ryggen, och släppet av vår portföljprodukt senare i år, så tar vi sikte på att bli Sveriges största oberoende rådgivare”, säger Jonas Hombert i ett skriftligt meddelande till Di Digital.

Läs även: Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera