Hoppa till innehållet

Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2017

Nya techbolag lägger grunden för utvecklingen inom flera branscher och bolagsgrundare har blivit näringslivets nya fixstjärnor. Inför Di Digitals event Female Founders får våra läsare chansen att rösta fram den främsta kvinnliga grundaren 2017.

Övre raden från vänster: Anna Settman, Caroline Walerud, Lena Apler och Mengmeng Du. Undre raden från vänster: Susanne Najafi, Bonnie Roupé, Jane Walerud och Jessica Nilsson. Foto: Kollage.
Övre raden från vänster: Anna Settman, Caroline Walerud, Lena Apler och Mengmeng Du. Undre raden från vänster: Susanne Najafi, Bonnie Roupé, Jane Walerud och Jessica Nilsson. Foto: Kollage.

Med eventet Female Founders vill Di Digital lyfta fram några av Sveriges främsta kvinnliga grundare av digitala bolag. Nu vill vi även att våra läsare ska få säga sitt om vilken grundare de tycker är viktigast för den svenska startupscenen. Vem har åstadkommit mest eller vem har mest potential att göra störst skillnad framöver? Ni bestämmer vad som är viktigast. 

Di Digital har listat en rad kvinnliga entreprenörer som på olika sätt haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. 

Gå in och rösta på vem ni tycker är årets Female Founder. Årets röstning stänger den 19 maj och vinnaren presenteras vid eventet den 23 maj.

Nominerade är:

Foto:

Lena Apler
Ålder: 65
Känd för: Medgrundare av Collector Bank, med ett börsvärde på cirka 10 miljarder kronor. Har de senaste åren seglat upp som en av Sveriges tyngsta techinvesterare, med cirka 40 miljoner kronor i privata investeringar, och med en tung placering på Di Digitals lista över Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare.
Rösta här

Foto:

Aurore Belfrage
Ålder: 37
Känd för: Medgrundare av Wrapp och har även varit med och grundat riskkapitalbolaget EQT Ventures matchningsverktyg Together. Tidigare har hon arbetat med att förstärka startupscenen i Mellanöstern.
Rösta här. 

Läs även: Riskkapitaljätten EQT Ventures lanserar ett Tinder för investeringar

Foto:

Stina Bergfors
Ålder: 45
Känd för: 2013 lämnade Stina Bergfors sin chefspost på den svenska delen av sökjätten Google för att grunda Youtubenätverket Uniteds Screens, en plattform som i dag består av 500 av Nordens mest populära onlineprofiler.
Rösta här. 

Foto:

Elina Berglund Scherwitzl
Ålder: 33
Känd för: Medgrundare av preventivappen Natural Cycles. Innan dess arbetade hon som fysiker på partikelaccelatorn vid Cern i Schweiz.
Rösta här 

Läs även: Natural Cycles får certifikat och storsatsar

Foto:

Susanne Birgersdotter
Ålder: 43
Känd för: Serieentreprenör med flera appar bakom sig, bland annat 5:2 Hälsodieten. Nu har hon även startat spelbolaget Igotcha.
Rösta här

Läs även: Hennes Pokémon Go-utmanare lockar investerare

Foto:

Johanna Björklund
Ålder: 38
Känd för: Grundare av techbolaget Codemill och även avknoppningen Smart Video. Hon är även forskare vid institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.
Rösta här. 

Läs även: Umeåbolaget Smartvideo tar in 9 miljoner

Foto:

Mengmeng Du
Ålder: 36
Känd för: Ansvarade för utlandslanseringen av Spotify och även varit operativ chef för Acast. Nyligen grundade hon bolaget Getgeek tillsammans med John Angelmo.
Rösta här

Läs även: Spotify-stjärna ska hjälpa YouPic ut i världen

Foto:

Stina Ehrensvärd
Ålder: 50
Känd för: Grundade 2007 svensk-amerikanska Yubico, som tar fram en säkerhetsnyckel för inloggning på nätet. Bolaget omsatte drygt 200 miljoner kronor i fjol.
Rösta här

Foto:

Louise Fritjofsson
Ålder: 31
Känd för: Startade Popsox som 19-åring och har sedan dess grundat tre bolag – adtechbolaget Adprofit, Rewind Products och träningsappen Vint. Hon bor i San Francisco, är "entrepreneur in residence" på startupacceleratorn 500 Startups och vd på Vint som numera är en bokningsplattform för träningscenter.
Rösta här

Läs även: De satsar på gula retro-hörlurar

Foto: Patrik Olsson

Susanne Najafi (till höger)
Ålder: 36
Känd för: Hon har grundat fyra bolag, varav tre i techsektorn. Susanne Najafis mest kända bolag är Eleven, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård. Hon är även medgrundare, tillsammans med Sara Wimmercranz, av riskkapitalbolaget Backing Minds (NTL) som har som mål att hitta startupinvesteringarna som andra missar.
Rösta här

Läs även: Backing Minds gör ny investering: ”En perfekt e-handelsprodukt”

Foto: Joey Abrait.

Jessica Nilsson
Ålder: 32
Känd för: En av tre grundare bakom den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som i fjol värderades till 24 miljarder kronor. I Sverige är hon mest känd för sin roll som partner på riskkapitalbolaget Northzone.
Rösta här

Foto:

Jenny Nordenborg
Ålder: 30
Känd för: Har haft egna bolag sedan tonåren och på senare år grundade hon spelbolaget Neat Corporation, med VR-spelet Budget Cuts. Hon har nyligen även dragit igång Brain Harbour, ett bolag som gör utbildande VR-spel för barn.
Rösta här.  

Läs även: VR-stjärnan och forskarnas spel ska lära barn förstå hjärnan

Foto:

Anna Ottosson
Ålder: 28
Känd för: Lämnade mediejätten MTG 2015 för att starta vad vissa betraktar som ett av Sveriges hetaste startupbolag just nu, nämligen Greta. 2016 tog Greta in drygt 9 miljoner kronor från bland annat Berlin-baserade Blue Yard Capital och Sophia Bendz på riskkapitalbolaget Atomico.
Rösta här. 

Läs även: Gretas vd: ” Vi vill förändra hur internet funkar”

Foto:

Emma Rosman
Ålder: 28
Känd för: Startade integrationsappen Welcome när flyktingkrisen var som värst. Bolaget har bland annat fått in Klarna-grundaren Niklas Adalberth som delägare. Hon har tidigare arbetat på Blocket och Uber. 
Rösta här.

Läs även: Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Foto:

Bonnie Roupé
Ålder: 41
Känd för: Hon har grundat gravidappen Bonzun i Kina. Nyligen utsågs den till en av de fem bästa mobila startupbolagen i landet.
Rösta här

Foto:

Anna Settman
Ålder: 46
Känd för: Styrelseproffs och tidigare vd för Aftonbladet. De senaste åren har hon drivit det numera avsomnade riskkapitalbolaget The Springfield Projekt.
Rösta här

Foto:

Faviana Vangelius
Ålder:  29
Känd för: Hon är medgrundare och vd för VR-studion Svrvive. Hon har även grundat e-handelssajten Lekologiskt med ekologiska leksaker och techbolaget Greetify.
Rösta här

Läs även: Kan oljepengar bygga nästa spelsuccé? Den här VR-studion tror det

Foto:

Caroline Walerud
Ålder: 26
Känd för: Medgrundare av 3D-bolaget Volumental och arbetar numera på investeringsbolaget Walerud Ventures.
Rösta här

Läs även: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

Foto:

Jane Walerud
Ålder: 55
Känd för: Hon var en av medgrundarna till Bluetail som såldes för 1,4 miljarder kronor vid millennieskiftet. Sedan dess har han gjort sig ett namn som techinvesterare och bland annat investerat i Lensway, Klarna och Tobii. Hon har en topplacering i DI Digitals ranking av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare i fjol.
Rösta här

Foto: Patrik Olsson

Sara Wimmercranz (till höger)
Ålder: 36
Känd för: Hon grundade Footway 2010, som omsatte 344 miljoner kronor 2016. I fjol drog hon igång riskkapitalbolaget Backing Minds tillsammans med Susanne Najafi, med bland annat H&M:s vd Karl-Johan Persson och Lena Apler som investerare.
Rösta här.

Läs även: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Sara Wimmercranz

Vinnaren kommer att utses på Di Digitals event Female Founders den 23 maj på Epicenter i Stockholm. Anmäl dig här.


 Mer om Female Founders i denna specialutgåva av Digitalpodden: 

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddenmotersuperangelnlenaapler-depitcharpafemalefounders

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera