Hoppa till innehållet

Rovios Sverigechef om Angry Birds 2: ”Rätt nervöst”

Finska Rovio finns sedan tre år tillbaka i Stockholm. I dag släpps studions första stora spel: Angry Birds 2. 

Oskar Burman, chef för Rovios Stockholmsstudio.
Oskar Burman, chef för Rovios Stockholmsstudio.Foto: Oskar Omne


Oskar Burman startade Rovios Stockholmsstudio för tre år sedan. I dag arbetar 35 personer på kontoret på Södermalm. Många av dem har bakgrund från andra svenska spelutvecklare som Dice och Avalanche.

I dag släpper studion sitt första stora spel som de arbetat på de senaste två åren. 

”Vi och cheferna i Finland tyckte att det här var tillräckligt stort för att kallas Angry Birds 2”, säger Oskar Burman, ckef för Stockhomsstudion. 

Angry Birds blev ett spelfenomen år 2009 och lade grunden för spelbolaget Rovio. Rovio har sedan dess arbetat mycket med att kapitalisera på varumärket Angry Birds. Det finns i dag allt från Angry Birds-godis till lekparker och kläder. Nästa år kommer spelet också som animerad film. Men trots det har Rovio det senaste året varit tvungna att skära ned på personalen.

Läs mer: Startupfeber i spel-Stockholm

Sämre försäljning och hårdare konkurrens om mobilspelarna gjorde att bolagets vinst halverades till cirka 150 miljoner kronor i fjol. Samtidigt har svenska King och finska Supercell vuxit snabbt och lämnat Rovio i bakvattnen.

Det är därför inte undra på om förhoppningarna på svenskarnas arbete är högt ställda.

”Det finns höga förväntningar så det är klart att det är rätt nervöst”, säger Oskar Burman.

Det nya Angry Birds-spelet är mer tekniskt avancerat än de tidigare. Även om själva spelstoryn är densamma.

”Du skjuter fortfarande fåglar med en slangbälla på grisar”, säger Oskar Burman.

Det här är något som Rovio i Finland ser som styrka hos oss, vi befinner oss redan dit mobilspelsmarknaden är på väg.

Tack vare kraftfullare mobiltelefoner och att många av utvecklarna i Stockholmsstudion har bakgrund från pc- och konsolspelsutveckling har Angry Birds 2 blivit mer likt ett pc-spel än ett tidigt mobilspel.

”Det vi gör nu hade aldrig gått att göra i den första Iphonen. Det här är något som Rovio i Finland ser som styrka hos oss, vi befinner oss redan dit mobilspelsmarknaden är på väg”, säger Oskar Burman.

Läs mer: Spelsverige kan få en egen riskkapitalfond

En enorm marknadsföringsapparat rullar igång i dag när mobilanvändare runt om i världen ska ladda ned spelet, som är gratis. Tanken är att intäkterna ska komma från köp inuti appen.

”Man tjänar så kallade gems när man spelar, de spenderar man sedan för fördelar i spelet. Du kan få gems genom att spela, köpa dem eller titta på reklam i spelet för att få fler”, säger Oskar Burman. 

Läs mer: King-grundaren: "Vi räknar inte med ett nytt Candy Crush"

Att titta på reklam för att få fördelar i mobilspel är en trend som kommit starkt den senaste tiden. 

”Det har inte varit så vanligt tidigare men kommer mer och mer. Man märker att en större del av reklamkakan går åt spelhållet. Annonsörerna har insett att det är en så stor användarbas som finns där”, säger Oskar Burman. 

För Stockholmsstudion väntar nu några nervösa veckor. Men arbetet med nästa projekt är redan i full gång. 

”Vi har några andra grejer på gång som inte är Angry Birds. Det är klart Rovio vill ha fler ben att stå på än Angry Birds. Vi hoppas kunna visa upp något innan jul.”

Läs mer: Spelgåtan som väcker vår slumrande tro

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera