Hoppa till innehållet

Rusning till kryptovalutor: ”Extremt många oseriösa aktörer”

Bitcoins raketartade värdeökning har resulterat i ett kraftigt ökat intresse för digitala valutor. ”Volymerna är kanske är tre-fyra gånger så stor som förra året”, säger entreprenören Ludvig Öberg.

Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan. Foto: Stockphoto/Press
Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan. Foto: Stockphoto/Press

Bitcoins kraftiga värdeökning under 2017 kan knappast ha gått någon förbi. Sedan klockorna ringde in det nya året har priset på en bitcoin gått från 1 000 dollar till omkring 4 400 dollar, enligt Coindesk. 

Enligt Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway och medgrundare av Safello, har intresset för den digitala valutan och tekniken bakom ökat kraftigt i Sverige. 

Läs även: Han satsade allt på bitcoin – nu har kursen stigit 100 gånger

"Tittar man på handelsvolymer skulle jag säga att den kanske är tre-fyra gånger så stor som förra året. Man ser även ett ökat intresse i media samt på Svenska Bitcoinföreningens medlemmar och på meetups", säger han. 

Är det främst i spekulationssyfte?

”Från privatpersoner är det mycket spekulation. Man har sett att bitcoin har gått bra och blir intresserad av att investera.  Från företag handlar det oftare om att man är intresserade av att använda blockkedjetekniken", säger Ludvig Öberg och poängterar att intresset för tekniken även börjat sprida sig utanför finanssektorn.

Läs mer: Bitcoin slår nya rekord efter delningen 

I Sverige är det fortfarande väldigt få företag som tar emot betalning i bitcoin eller andra digitala valutor, men enligt Ludvig Öberg finns det ett ökat intresse bland privatpersoner för att använda bitcoin vid internationella transaktioner. 

"Det är ett användningsområde som börjar få ganska mycket uppmärksamhet internationellt och man börjar se ganska stora volymer i vissa länder som till exempel Filippinerna", säger han. 

Även etablerade aktörer har sett potentialen i att använda blockkedjeteknik för internationella transaktioner.

Storbanken SEB genomförde tidigare i år ett pilotprojekt där man använde sig av ett blockkedje-protokoll från Ripple för samtliga transaktioner mellan bankens kontor i Stockholm och New York åt en kund, vilket Di Digital tidigare rapporterat om.

Har det ökade intresset för kryptovalutor resulterat i att det dyker upp fler oseriösa aktörer?

"Ja det skulle jag säga. Det är extremt många oseriösa aktörer som håller på att starta så kallade initial coin offerings, ICO:s. Det innebär egentligen att man skapar tokens, värdebevis eller vad man nu vill kalla dem, på en framtida plattform. Man tar in pengar från privatpersoner för att bygga en plattform och i utbyte får man sådana här värdebevis", säger Ludvig Öberg. 

Läs mer: Kryptovalutor används som aktier - kritiker varnar för bubbla 

"Just nu är det väldigt lätt att ta in pengar i sådana här ICO:s eftersom det är så många som vill investera och inte gör någon ordentlig analys. Så jag är lite orolig att det blir någon sorts spekulationsbubbla. Många av de här projekten kommer inte lyckas då de är för ambitiösa och personerna bakom är för oerfarna helt enkelt", fortsätter han.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera