Hoppa till innehållet

Rymdentreprenören vill befolka Mars: “Vi behöver inte SpaceX”

Hans affärsidé har kallats för ett självmordsuppdrag och en finansiell bluff. Men den holländske entreprenören Bas Lansdorp tvivlar inte på att han snart kommer att kolonisera Mars. 

Den holländske entreprenören Bas Lansdorp vill befolka Mars år 2032.
Den holländske entreprenören Bas Lansdorp vill befolka Mars år 2032.Foto: Riitta Lemberg
Di Digital träffar Bas Lansdorp i Stockholm i samband med hans föreläsning under techkonferensen NextM.
Di Digital träffar Bas Lansdorp i Stockholm i samband med hans föreläsning under techkonferensen NextM.Foto: Riitta Lemberg

Bas Lansdorp är inte den första som drömmer om att befolka den röda planeten. Men han är den första som lanserar idén om att ge resenärerna en enkelbiljett.

Tanken är att fyra personer ska vara permanent bosatta på planeten 2032. Projektet lanserades redan 2011 och kallas för Mars One. 

Di Digital träffar Bas Lansdorp i Stockholm i samband med hans föreläsning under techkonferensen NextM. Att inte erbjuda de nyinflyttade någon returbiljett är nyckeln som gör planen möjlig, förklarar han.

”Enligt Nasa är det bara två decennier kvar tills vi kan bosätta oss på Mars. Det har de sagt i 50 år nu. De har forskningen och utrustningen, men de har ännu inte listat ut hur man tar sig tillbaka till jorden. Det problemet har inte vi.”

Läs mer: Elon Musks rymdbolag tar in över 4 miljarder kronor 

Kostnaden för att finansiera Mars One beräknas till drygt 50 miljarder kronor. För att kunna finansiera detta har Bas Lansdorp startat två bolag.

Det första är det icke vinstdrivande Mars One Foundation, som förlitar sig på donationer, sponsring och försäljning av merchandise. 2016 var det svenska modemärket Björn Borg en av sponsorerna, och höll en modevisning inspirerad av Mars One.

Enligt Bas Lansdorp har cirka 8,4 miljoner kronor samlats in sedan starten för sju år sedan – en mycket blygsam summa sett till den beräknade budgeten.

Den huvudsakliga byggstenen är dock mediebolaget Mars One Ventures. Här ser Lansdorp intäktsmöjligheter i form av innehåll kring Mars One så som dokumentärer, appar, spel och sändningsrättigheter. Bolaget tog in sina första investeringar 2013 och noterades på Frankfurtbörsen tre år senare i samband med en omvänd fusion med Schweizbaserade holdingbolaget Infin Innovative Finance.

Bolagets aktiva tid på börsen blev dock kort. Tre månader efter noteringen stängdes handeln ned, till följd av att nytt kapital med samma identitetskod som de befintliga aktierna tillförts. Därmed finns det ingen garanti att handeln sker med endast noterade aktier.

Ett nytt prospekt har lämnats in och granskas i nuläget av tyska myndigheter.

"Jag kan inte säga exakt när aktien går att handla igen, men vi är på rätt väg", säger Bas Lansdorp.

Läs mer: Nasa ratar Elons Musks raket 

I dag är Mars One Ventures värderat till cirka 209 miljoner kronor. Teamet bakom Mars One äger fortfarande runt 65 procent av aktierna. 

Planen för i år är att plocka in 84 miljoner kronor i nytt kapital. 50 miljoner har redan förvärvats från ett investmentbolag. År 2019 ökar målet med ytterligare 200 miljoner. 

När Bas Lansdorp berättar om projektets finansiella framtid ger han ett lugnt intryck. Självsäker, trots flertalet förseningar i projektets schema och kritik från experter. Bland annat har Michael Listner och Christopher Newman, experter på rymdlag, ifrågasatt de etiska och lagliga aspekterna. En studie från MIT har även visat att de fyra kolonisatörerna inte kommer att överleva längre än ett par månader, sett till de resurser som ingår i Mars Ones budget.

Enligt Bas Lansdorp är den enklaste lösningen på ekvationen att en streamingjätte likt Netflix, som spenderar enorma summor på rörligt innehåll, köper in sig. Det skulle då resultera i en dokumentär tv-serie.

”Men ett sådant bolag skulle genast vilja ta en stor del av våra rättigheter till varumärket Mars One. Därför är min drömpartner en biltillverkare, som kan bygga våra rymdfarkoster”, säger Bas Lansdorp. 

Ni har tidigare fört samtal med Elon Musks rymdbolag SpaceX, men fått nej till ett samarbete. Är du fortfarande intresserad av det?

"De är ivriga att visa upp raketer och vi vill köpa dem. Där finns en grund till en välfungerande relation. Vi behöver dem inte nu, eftersom vår design inte är färdig än", säger han och tillägger:

"Men SpaceX har fortfarande inte landat på Mars. Många tenderar att glömma det. Först måste de bevisa att de är kapabla att skicka dit en raket."

Läs mer: Lyckad uppskjutning för Elon Musks jätteraket

Mars One har i stället börjat snegla mot Jeff Bezos rymdskeppstillverkare Blue Origin.

"De är extremt intressanta. De är motsatsen till SpaceX i att de inte kommunicerar förrän något faktiskt har blivit gjort."

Bas Lansdorp lägger samtidigt in en brasklapp och säger att de självklart fortsätter att hålla ögonen på SpaceX, och att det är viktigt med goda relationer med alla inom rymdbranschen. 

Tror du att Mars One någonsin kommer att samarbeta med Nasa?

"Vi har haft givande diskussioner med dem, bland annat om satelliter. De vill dock att vi tar fler steg i utvecklingen först. Men att få deras tekniska hjälp skulle vara fantastiskt."

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera