Hoppa till innehållet

Så använder byggjätten VR för att sälja hus

Byggföretaget NCC tar VR-teknik till hjälp för att underlätta i stora projekt. “Det hjälper oss att förklara för kunderna hur vi tänker”, säger Jan Byfors, teknikchef på NCC. 

Det började med att NCC köpte en prototyp från Facebook-ägda VR-bolaget Oculus.
Det började med att NCC köpte en prototyp från Facebook-ägda VR-bolaget Oculus.Foto: Press

I de breda folklagren har VR ännu inte fått sitt stora genomslag. Men på byggföretaget NCC har tekniken varit ett naturligt inslag på arbetsplatsen i flera års tid.

NCC köpte in sina första VR-system från Facebook-ägda Oculus redan då tekniken var på prototypstadiet. I dag används ett tjugotal VR-headset på byggplatser ute i landet, för att hjälpa såväl arkitekter som husköpare att visualisera byggprojekten innan de står klara. 

“Det kan handla om att promenera runt i ett virtuellt hus för att få en känsla för hur det kommer upplevas, eller kontrollera hur bygget ska gå till rent praktiskt. Det ger en bättre känsla för rymd än om man tittar på en skärm”, säger Per Öberg, head of digitalisation and virtual design på NCC Building Sweden.

“Det är väldigt användbart i komplexa projekt. Säg ett sjukhus eller en kirurgsal till exempel. I VR kan vi i förväg se var det finns riskmoment”, fortsätter han. 

Tekniken är även användbar ur försäljningssynpunkt, samt underlättar myndigheternas kontroller av pågående projekt. 

Det ger kunden en chans att säga ‘nej, det där går inte’ innan vi sätter igång.

“Anbuden blir bättre rent innehållsmässigt, men det blir också lättare för oss att förklara för kunderna hur vi tänkt. Det kan vara väldigt svårt att förmedla hur ett hus kommer se ut när man bara gör det på en skärm”, säger Jan Byfors, chief technology officer på NCC. 

“Vi har också bjudit in räddningstjänsten att göra sina kontroller med de här glasögonen, istället för att skicka över en massa ritningar. Det gav dem en betydligt bättre känsla för projektet än de fått annars”, säger Per Öberg. 

I framtiden hoppas han att tekniken ska låta NCC planera större ombyggnationer i mer exakt detalj än vad man klarar av idag. 

aIt4gfdzVLg

En modell av området Kungsträdgårdarna i Uppsala, framtagen för NCC av företaget Boldarc, som går att besöka i VR.

“Säg att vi ska gå in i en fabrik för att göra ett större ingrepp. Det här kan hjälpa oss att avgöra hur mycket det kommer störa produktionen, och det ger kunden en chans att säga ‘nej, det där går inte’ innan vi sätter igång.”

Så här långt har VR-tekniken spelat en roll i ungefär femton större byggprojekt, säger Jan Byfors. Han räknar med att tekniken kommer få mer utrymme framöver.

“Utan digitala hjälpmedel är det svårt att involvera lekmän i vad vi gör. Med VR kan vi ge kunderna en väldigt realistisk upplevelse. Den kommer att öka i omfattning och den kommer komplettera det vi gör ännu bättre”, säger han. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera