Hoppa till innehållet

Så använder Nordkorea nätet: Gillar Facebook och krigsspel

Facebook, Amazon och World of Tanks är några favoriter hos Nordkoreas internetanvändare, visar en rapport från det svenska bolaget Recorded Future.

Nordkoreas president Kim Jong-Un och hustrun Ri Sol Ju.
Nordkoreas president Kim Jong-Un och hustrun Ri Sol Ju.

Den nordkoreanska regimen oroar regelbundet omvärlden. Hot om attacker och missiluppskjutningar ger med jämna mellanrum rubriker i tidningar världen över.

Ytterligare en oroväckande utveckling är att landet på senare år har börjat kopplas samman med hackerattacker och nätintrång. Ett färskt exempel är att Nordkorea anklagas för att ligga bakom Wannacry-attacken som i våras uppskattas ha infekterat 230 000 datorer i 150 länder.

Läs mer: Sandvik drabbat av hackerattack

Det svenska analysbolaget Recorded Future, som bland annat har Google och CIA:s riskkapitalbolag i ägarlistan, tröskade igenom data från det slutna landet för att hitta spår efter cyberbrott.

Men några sådana hittade de knappt, vilket enligt analysfirman tyder på att regimen genomför cyberoperationer utomlands.

Läs även: Det svenska CIA-bolaget från insidan

Istället upptäckte de hur nordkoreanerna använder internet till betydligt mer vardagliga aktiviteter, på ett sätt som är likt hur nätet används i västvärlden

"Den kanske viktigaste geopolitiska insikten är att vi kan påverka Nordkoreas elit på många olika sätt här och det kanske mest överraskande är nog det mest uppenbara, alltså att Nordkoreas elit är lika intresserade av det triviala, till exempel Facebook, som alla andra", säger Recorded Futures vd Christopher Ahlberg till Di Digitial.

Bolagets analys visade att nordkoreaner använder smarta telefoner, har Facebook-konton, kollar nyhetssajter (kinesiska) och söker upp varor på Amazon och Alibaba.

Särskilt populära tjänster visade sig vara bland annat Itunes, den kinesiska sökmotorn Baidu och onlinespelet World of Tanks. Facebook var det mest populära sociala nätverket.

"Nordkorea framstår ofta som väldigt isolerat och omöjligt att påverka utifrån. Vi ville skapa insyn i hur Nordkoreas elit inte alls är isolerad, visa vilka media de följer och vilka internettjänster använder och om hur detta potentiellt kan användas för att påverka Nordkorea", säger Recorded Futures vd Christopher Ahlberg till Di Digital.

Viktigt att betona är att när man pratar om nätanvändare i Nordkorea så pratar man om landets absoluta elit.

Merparten av landets 25 miljoner användare har nämligen överhuvudtaget ingen tillgång till internet, medan en liten del har tillgång till ett statligt skött och givetvis censurerat nätverk, skriver Washington Post som var de första att skriva om Recorded Futures rapport.

Men på ett fåtal platser i Nordkorea finns direkt tillgång till internet. Detta är sannolikt på universitet eller i hemmen hos högt uppsatta militärer och statligt anställda, skriver tidningen.

Även om det inte är direkt klarlagt exakt vilka nordkoreaner som har fri tillgång till internet kan Recorded Future konstatera att 65 procent av deras totala trafik går till spel och strömningstjänster.

"Vår analys visar att den nordkoreanska eliten som har tillgång till internet är mycket mer aktiv och engagerad i världen, populärkulturen, internationella nyheter och med samtida tjänster och teknologier än vad många utanför Nordkorea tidigare har trott. Nordkoreanska ledare är inte isolerade från omvärlden eller från konsekvenserna av sina handlingar", skriver Recorded Future i rapporten.

Rapporten bygger på data från internetadresser som sannolikt har använts av nordkoreaner från 1 april till 6 juli i år. Enligt det svenska analysbolaget är det sannolikt att datan inte inkluderar internetanvändning från utländska ambassader eller organisationer i Nordkorea.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera