Hoppa till innehållet

”Så blir du snuskigt rik på den snabbväxande techscenen”

Hälften av de tio rikaste på Di Digitals miljardärslista kommer från spelvärlden. Men med ett ökat intresse från riskkapitalhåll kan andelen minska framöver, skriver Di Digitals Mimi Billing.

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.Foto: Montage: Eric Bergh

I Di Digitals lista över årets techmiljardärer är det en bransch som utmärker sig som speciellt lukrativ för grundare – spelbranschen. Om man enbart tittar på de tio rikaste på Sveriges techscen så har hälften gjort sina förmögenheter på spel. 

Läs även: Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017

En anledning till att grundarna och storägarna av Mojang, King, Paradox och nu även THQ Nordic, har lyckats bli miljardärer är att de inte har behövt spä ut sitt ägande genom att ta in stora summor externt kapital.

Fredrik Wester, storägare och vd för Paradox Interactive, äger en tredjedel av sitt bolag medan nykomlingen på vår miljardärslista, Lars Wingefors, äger drygt 50 procent av sitt nyligen börsnoterade THQ Nordic.

Med snabbt stigande börsvärden till över 5 miljarder kronor vardera gör Paradox och THQ Nordic sina vd:ar förmögna.

I jämförelse har grundarna till Sveriges mest kända onoterade enhörningar Spotify och Klarna lyckats,  mycket till trots, behålla stora andelar av bolagen. Daniel Ek äger cirka 11 procent av Spotify trots att musiktjänsten har tagit in 21 miljarder kronor i riskkapital och därmed spätt ut grundarnas ägande. Även Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski äger en tiondel av sitt betalbolag som värderas till cirka 20 miljarder kronor. 

Läs även: High score för svenska spelbolag 

Till skillnad från Klarna och Spotify behöver exempelvis Paradox inte lägga miljoner på att ta marknadsandelar. Spelbolag fungerar inte heller på en marknad där man måste vara bland de allra största för att överleva. De kan nöja sig med att sälja massor av spel digitalt, och det gör man om man producerar bra spel. 

Däremot är det inte säkert att spelbranschen kommer att fortsätta att leverera ett flöde av nya miljardärer. Det senaste året har intresset för att investera i spelbolag ökat rejält och att byta ut ägarandelar mot färska sedlar kan låta lockande, speciellt om man utvecklar kapitalkrävande VR-spel. 

Spelbolaget Resolution Games, med den före detta King-chefen Tommy Palm i spetsen, är ett exempel på det. Bolaget hade redan innan lanseringen av sitt första spel tagit in 50 miljoner kronor av Googles riskkapitalgren och Creandum. Andra exempel är VR-studiorna Svrvive och Fast Travel Games som även de har tagit in kapital. 

Om spelbolagen börjar ta in externt kapital till en högre nivå än tidigare kommer vi nog att se färre spelstudior med grundares ägarandelar på 30-50 procent. Och då troligen även färre spelmiljardärer.

Läs även: Pengarna strömmar till spel: ”Några kommer betala dyrt för sina misstag”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera