Hoppa till innehållet

Så förbereder Niklas Zennström sina startups för en IT-krasch

Den europeiska internetsektorn är starkare än någonsin. Nya miljardföretag dyker upp var och varannan vecka, men Skype-grundaren Niklas Zennström manar till försiktighet.

Niklas Zennström på konferensen Slush i Helsingfors.
Niklas Zennström på konferensen Slush i Helsingfors.Foto: Samuli Pentti www.samulipentti.com

(Di Digital / Helsingfors) Risken för överhettning i internetsektorn är ett ständigt återkommande ämne. Så även på startupkonferensen Slush i Helsingfors. Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har tillsammans med Slush tagit tempen på den europeiska startupscenen, och den är hetare än någonsin.

”Att komma från en liten marknad och tänka globalt från dag ett blir en starkare och starkare konkurrensfördel”, säger Niklas Zennström.

Sedan 2003 har det skapats 35 europeiska techbolag med en värdering på över 1 miljard dollar. Av dem har 10 nått sin miljardvärdering i år. Det är med andra ord en rejäl tempoökning när det gäller värderingarna.

Dessutom har det hittills i år investerats 9,4 miljarder dollar i europeiska startups vilket kan jämföras med 2014 – även det ett rekordår –  då totalt 7,1 miljarder investerades.

 

Eftersom det är sämre tillgång till kapital i Europa har företagen här byggts på ett rimligare vis.

 

”Det har blivit lättare att få kapital i tidigare faser men vi ligger fortfarande efter när det gäller tillväxtkapital. För att skapa globala vinnare krävs det tillgång till stora mängder kapital”, säger Niklas Zennström.

Läs mer: Är vi i en ny IT-bubbla? Kanske säger Niklas Zennström

Det höga investeringstempot kombinerat med snabbt stigande värderingar har fått även Niklas Zennström att fundera på om vi är på väg in i en bubbla. I somras sa han att en eventuell krasch skulle slå hårdast mot USA och Kina, något han alltjämt håller fast vid.

”Det är annorlunda där. Eftersom det är sämre tillgång till kapital i Europa har företagen här byggts på ett rimligare vis. Värderingarna i Europa är hälften av vad de är i Silicon Valley”, säger Niklas Zennström.

Trots det pratar han och Atomico med sina portföljbolag om vad som händer om den eventuella bubblan spricker.

”Vi uppmuntrar våra bolag att göra scenarion för nedgång, att ta fram en plan B. Att tänka igenom vad som händer om de inte har tillgång till kapital”, säger han.

Atomico har investerat i bland andra Klarna, Truecaller, Wrapp och de finska spelbolagen Rovio och Supercell.

Läs även: Marcus Wallenberg på Slush: "Vi kommer att se stora förändringar"

Lyssna även på veckans Digitalpodden: Vad betyder de inställda börsnoteringarna för techsektorns framtid?

http://embed.acast.com/digitalpodden/direktfransimeistockholm-borsdrommarsomgarikras-miljardforsaljningenavkingochnaringsministernssviknastartup-loften

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera