Hoppa till innehållet

Så fyller Elon Musk på Teslas kassa

Stjärnentreprenören Elon Musk har inte bara tagit egna miljardlån för att finansiera storsatsningar av företag som Tesla, SpaceX och Solarcity. Han låter även bolagen låna pengar av varandra.

Elon Musk tog ut 4 miljarder i lån för att stötta Tesla och Solarcity.
Elon Musk tog ut 4 miljarder i lån för att stötta Tesla och Solarcity.

Det finns många omtalade företag i Silicon Valley men Elon Musk är möjligtvis regionens mest hajpade person. Men mannen bakom Tesla, Solarcity och SpaceX är inte enbart geniförklarad utan är även värd 14,2 miljarder dollar, drygt 120 miljarder kronor, rapporterar Wall Street Journal (WSJ).

Elon Musk skyr inte att använda sina egna och sina företags medel för att stötta ett särskilt bolag.

SpaceX var exempelvis den största köparen av obligationer utgivna av solenergibolaget Solarcity. Rymdföretaget köpte obligationer för 90 miljoner dollar av totalt 105 miljoner dollar när de avyttrades i mars, enligt tidningen. Och det är inte första gången Elon Musk genomför en liknande affär under sitt paraply.

Förutom obligationsköpen har Elon Musk även tagit ut 475 miljoner dollar, drygt 4 miljarder kronor, i personliga krediter för att köpa aktier i Solarcity och Tesla när bolagen behövde kapital.

Läs även: Hundratusentals kunder har bokat nya Teslan

Elon Musk själv medger att man kan ifrågasätta hans stora personliga lån och den finansiella lånandet mellan Solarcity, SpaceX och Tesla.

”Det fanns vissa tidpunkter då ett företag gjorde betydligt bättre ifrån sig än ett annat, och då lånade jag pengar", säger han till WSJ.

Men Elon Musk försvarar sitt personliga lånande som överensstämmer med hans filosofi att ”om jag ber investerare att placera pengar, då känns det även moraliskt rätt att även jag ska sätta in pengar”, säger han.

Även om Elon Musk inte ser att hans lån är riskabla för aktieägarna, eftersom de uppgår till mindre än 5 procent av hans totala nettoförmögenhet, finns det andra som ser en risk i hans beteende.

"Som en analytiker, är det ofta en röd flagga för mig när företag och ledning lånar mellan olika enheter som de har personliga eller ekonomiska intressen i", säger Nathan Weiss, grundare och senior analytiker på oberoende undersökningsföretag Unit Economics LLC till WSJ.

Tillsammans är Elon Musks Solarcity, Tesla och SpaceX värda närmare 50 miljarder dollar, motsvarande 425 miljarder kronor.

Läs även: Minimilön för Teslas vd Elon Musk

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera