Hoppa till innehållet

Så har det gått för Stugans alumner

Spelinkubatorn Stugan backas upp av tunga namn från den svenska spelvärlden. I sommar äger den tredje omgången rum i skogarna utanför Falun. Så här har det gått hittills för deltagarna.

Clint Siu, som medverkade i Stugan 2015, ligger bakom spelet Prism som har blivit Featured både på IOS och Android. Siu flyttade till Sverige efter att ha varit med i Stugan.
Clint Siu, som medverkade i Stugan 2015, ligger bakom spelet Prism som har blivit Featured både på IOS och Android. Siu flyttade till Sverige efter att ha varit med i Stugan.Bild: Kollage

Spelinkubatorn Stugan innebär att ett tjugotal aspirerande spelutvecklare under vägledning av erfarna svenska spelutvecklare får tillbringa två månader i en stuga på den svenska landsbygden. Nu öppnar ansökningarna för sommarens omgång, som återigen kommer att äga rum i trakten kring Falun.

”Vi letar efter kreativa personer från hela världen som har en spännande idé", säger Jana Palm som är projektledare för inkubatorn.

Initiativtagare till Stugan är bland annat Tommy Palm (NTL) som var med på King (NTL) och skapade Candy Crush Saga och sedan grundade Resolution Games (NTL) samt Rovios Sverigechef Oskar Burman (NTL). Jens Bergensten, känd från Mojang gick in som medfinansiär och partner till den andra upplagan.

Hittils har fyra spel från lanserats av de bolag som deltagit i Stugan. Det rör sig om Prism som lyfts fram på både IOS och Android, Planetoid Pioneers som släppts i en betaversion, samt Goonners och Induction. I mars och juni kommer ytterligare två spel, och fler är på gång, enligt Jana Palm.

Flera av Stugans alumner har flyttat till Sverige efter att ha deltagit i programmet. Bland annat Prisms skapare Clint Siu. Det finns inget officiellt alumninätverk men deltagarna har en Facebook-grupp de pratar i och några av deltagarna utvecklar spel tillsammans. Bland annat teamet Rosvita, vars ena medlem har flyttat från Storbritannien till Sverige efter sin medverkan i Stugan.

Foto:
Prism som lanserades i februari 2016 är det mest uppmärksammade hittills av spelen från Stugan.

”Stugan kan hjälpa deltagarna att få ett starkare nätverk och när de är ute i världen och säger att de har gått Stugan så är det något som alla känner till. Det är lättare för dem att träffa nya människor", säger Jana Palm.

Tommy Palm menar att Sverige som spelland har nytta av Stugan, som bland annat omskrivits i Playboy och Wall Street Journal.

"Uppmärksamheten kring Stugan är bra för bilden av Sverige som ett land i framkant och gör det lättare att rekrytera utländsk talang till bolagen här", säger han till Di Digital.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera