Hoppa till innehållet

Så heta är rymdbolagen på börsen

Ett rymdbolag har gått till börsen. Ett till är på väg med astronauten Christer Fuglesang som investerare. Di Digital har tagit tempen på rymdbolagen på börsen.

 

Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, har investerat i ÅAC Microtec. Till höger en satellit från rymdteknikbolaget OHB Sweden som  ÅAC levererat omborddator och kraftsystem till.
Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, har investerat i ÅAC Microtec. Till höger en satellit från rymdteknikbolaget OHB Sweden som ÅAC levererat omborddator och kraftsystem till.Bild: Christine Olsson/ÅAC Microtec

Rymden är en industri på frammarsch, ledd av uppmärksammade amerikanska initiativ som Elon Musks Space X och Jeff Bezos Blue Origin. Båda bolagen är privata. Däremot finns det gott om bolag delvis eller helt sysslar med rymdverksamhet och som är noterade i USA.

Sedan i somras finns det också ett rymdbolag noterat på Stockholmsbörsen, nämligen Gomspace, med målet att rita om kartan för hela satellitbranschen. Bolaget tillverkar så kallade nanosatelliter, vilket är små satelliter med en vikt på 15 kilo eller mindre. Bolaget, som har funnits i nästan tio år, hanterar utveckling, tillverkning, uppsändning och drift av satelliterna.

”Nanosatelliter är mycket billigare än vanliga satelliter. Till exempel, vi har visat att man kan spåra flygplan över hela jorden med hjälp av nanosatelliter. Mellan 50 och 100 nanosatelliter behövs för ett sådant uppdrag och kostnaden skulle landa på ungefär 200 Mkr. Med vanliga satelliter skulle en sådan investering kosta flera miljarder”, säger Niels Buus, vd på Gomspace.

Läs mer: Så vill Elon Musk kolonisera Mars

Under första halvåret 2016 hade bolaget intäkter på 24,9 Mkr och levererade en vinst på 1,4 Mkr. Men man har ambitiösa framtidsplaner. Efterfrågan på nanosatelliter ökar kraftigt och om fem år räknar bolaget med att försäljningen ska uppgå till hela 800 Mkr per år.

”Företag kan tillhandahålla fler tjänster när det blir billigare med satelliter. När prislappen sjunker så mycket blir det också möjligt för utvecklingsländer att använda satelliter”, säger Niels Buus.

Gomspace har gått som en raket på börsen och aktien handlades under måndagen kring 31 kronor, en ökning med över 140 procent sedan noteringen i juni. I dag uppgår börsvärdet till drygt 770 Mkr.

Snart är det dags för rymdbolag nummer två att skjutas ut i börsrymden. Den 21 december noteras ÅAC Microtec på Stockholmsbörsen. Bolaget utvecklar teknikkomponenter för små satelliter.

”Det finns en jättestor efterfrågan på data från rymden. Vi vill verka i marknaden mellan de allra minsta satelliterna och de största”, säger vd:n Mikael Andersson.

Enligt honom efterfrågan på data från rymden bara att öka.

”Rymden är i dag avdramatiserad, den är en del av vår infrastruktur. Stänger man av satelliter slutar många samhällsfunktioner att fungera”, säger Mikael Andersson.

Läs mer: Hyperloop-bolag vill utmana Sveriges snabbtåg

Bland investerarna finns Sveriges enda astronaut: Christer Fuglesang, som tecknat aktier för strax över 100 000 kronor. Även Sverker Martin-Löf har tecknat aktier för dryga halvmiljonen. Sverker Martin-Löf är en veteran inom näringslivet som dock tvingades bort från sina poster i Industrivärden-sfären i samband med en granskning av SvD Näringsliv 2015

Värderingen i ÅAC Microtec ligger på 95 Mkr innan emissionsbeloppet räknats in. Största ägare i bolaget är statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform.

ÅAC Microtec hade 22,8 Mkr i intäkter mellan januari och september 2016. Förlusten under perioden uppgick till 11,8 Mkr.

Läs mer: 20 miljoner till svenska rymdbolag Foto:
Sara Wiman från Geografiska informationsbyrån, Kristoffer Ödmark från Widefind och Fredrik Bruhn från Unibap är med i rymdsatsningen. Längst till höger Jens Lundström som ansvarar för projektet på ESA BIC Sweden. Foto: Amanda Lindgren

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera