Hoppa till innehållet

Så kuppade Roburs techfond in sig i Paradox

Paradox vd Fredrik Wester gav flera institutionella investerare kalla handen inför bolagets börsnotering. Men Erik Sprinchorn på Swedbank Robur Ny Teknik lyckades ändå lura till sig ett möte – och har nu fond-Sveriges starkaste spelportfölj med innehav i Paradox, Starbreeze, Stillfront och G5 Entertainment.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik.
Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik.Foto: Patrik Backentoft

Aktiekursen i Paradox Interactive har stigit med 55 procent mot teckningskursen sedan spelbolaget noterades i maj.

Det är glädjande för vd Fredrik Wester, som blivit miljardär på kuppen. Men han är inte den enda som dragit nytta av den okonventionella succénoteringen. Även på succéfonden Swedbank Robur Ny Teknik kan förvaltarna skratta sig lyckliga.

Som Di Digital tidigare rapporterat valde vd Fredrik Wester att prioritera småsparare och Paradox-fans vid bolagets börsnotering i början av sommaren. Han nobbade exempelvis storbankerna och lät Avanza sköta noteringen. Vidare ratade han institutionella investerare och bjöd istället ut aktier via Pepins (NTL), en plattform för aktiebaserad crowdfunding. Han lät även Paradox-fansen köpa aktier direkt, via ett hemligt lösenord.

Han kuppade in sig genom att nämna att vi båda varit aktiva inom festkommittén på Handels i Göteborg

Men förvaltaren Erik Sprinchorn lyckades trots denna självständighets-vurm få till ett möte under hösten 2015, då Paradox börsplaner fortfarande var en officiell hemlighet.

”Han kuppade in sig genom att nämna att vi båda varit verksamma inom festkommittén på Handelshögskolan i Göteborg under studietiden. Jag gick med på ett möte på villkoret att vi inte skulle prata om en eventuell börsnotering. Men när vi väl träffades så medgav han att det var just det han ville prata om”, berättar Fredrik Wester och skrattar.

Läs mer: Miljonregn över Paradox-ägarna när aktien noteras

Erik Sprinchorn vänder sig dock mot denna beskrivning: 

”Jag är inte en löftesbrytare. Och jag skulle inte kalla det för en kupp heller. Jag skulle beskriva det som att vi fick Fredrik att se ljuset”, säger han.

Idag är berättelsen mest en rolig anekdot för båda parter. Men då, när ryktet om Paradox kommande notering hade börjat sprida sig på stan, var ämnet mer svårnavigerat. 

”Vi kände att vi kunde tillföra stabilitet till noteringen genom att vara långsiktiga ägare. Det är viktigt att vi håller kvar medelstora svenska spelbolag på börsen så att vi kan fortsätta bygga ett starkt spelkluster”, säger Erik Sprinchorn, som är en av förvaltarna bakom Swedbank Robur Ny Teknik.

Paradox jublar vid börsnoteringen när vd:n Fredrik Wester (tv) ringer i klockan. Foto: Christian Gustavsson

Aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik steg med hela 52 procent under 2015 och har stigit med 19 procent i år, enligt Morningstar.

Hade Steam funnits 2005 hade Dice inte behövts säljas till amerikanska EA Games.

Cirka 7 procent av portföljen består i dag av spelutvecklare. Vid sidan av Paradox är man även storägare i svenska Starbreeze, Stillfront och G5 Entertainment, samt polska CD Projekt Red.

”Det är en bra affärsmodell att vara en mellanstor spelutvecklare som säljer sina spel via den digitala spelplattformen Steam. Man kan nå en global konsument på ett helt annat sätt än för tio år sedan. Hade Steam funnits 2005 hade Dice inte behövts säljas till amerikanska EA Games”, säger Carl Armfelt, fondens andra förvaltare.

Läs mer: Nu vill spelbranschen ragga riskkapital

Han menar att det finns risk för kompetensflykt om allt för många svenska spelbolag säljs till utlandet, så som skett med Dice, King och Mojang.

Övriga storägare i Paradox Interactive är Spiltan (NTL), som köpte in sig redan 2010, samt fonden Didner & Gerge och den kinesiska internetjätten Tencent, med tjänster för allt från sociala medier till e-handel.

”Jag tycker det är en bra ägarbas. Vår investeringshorisont är ju 5-10 år och flera andra ägare uppvisar samma långsiktighet. Att ha Tencent i ryggen är ju en strategisk styrka. Inget annat europeiskt spelbolag har lyckats ta sig in i Asien på allvar”, slår Carl Armfelt fast.

Idag tycks även Paradox vd Fredrik Wester vara nöjd med Roburs ”kupp”.

”Det är bra med en fond som investerar långsiktigt i svenska techföretag”, säger han.


Swedbank Roburs spelinnehav:
Starbreeze: 562 Mkr (9,1 procent av bolaget)
CD Projekt Red: 278 Mkr (3,6 procent av bolaget)
Paradox: 130 Mkr (2,4 procent av bolaget)
Stillfront: 25 Mkr (8,1 procent av bolaget)
G5 Entertainment: 25 Mkr (6,25 procent av bolaget)
Källa: Swedbank Robur per den 23 september 2016.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera