Hoppa till innehållet

Så lite skattar internetjättarna i Sverige

I fjol omsatte giganterna Apple, Facebook, Amazon, Google och Linkedin 2,7 miljarder kronor i sina svenska bolag. Sammanlagt skattade de 24 Mkr.

Mark Zuckerberg, Magdalena Andersson och Tim Cook.
Mark Zuckerberg, Magdalena Andersson och Tim Cook.Foto: AP Photo/Jeff Chiu, Joey Abrait och Marcio Jose Sanchez.

I slutet av augusti stod det klart att EU kräver bolaget på 123 miljarder, och att andra EU-länder kunde ha rätt till en del av pengarna.

Det fick finansminister Magdalena Andersson och regeringen att begära in mer information för att undersöka huruvida en större del av Apples vinst i EU, som flyttats till Irland, borde beskattas i Sverige.

Läs mer: Här är Sveriges 27 techmiljardärer

För att ta reda på hur mycket it-jättarna skattar i Sverige har Di Digital gått igenom årsredovisningarna för 2015 för såväl Apple som Facebook, Amazon, Google och Linkedin.

Sammanlagt omsatte internetbolagen 2,7 miljarder kronor i sina svenska filialer, med ett resultat före skatt på 121 miljoner kronor. Den redovisade skatten blev sammanlagt 24 Mkr:

  • Apple Retail Sweden: 2,6 Mkr.
  • Pinnacle Sweden (Facebook): 14,7 Mkr.
  • Amazon Web Services Sweden: 0 kr.
  • Google Sweden: 4,9 Mkr.
  • Linkedin Sverige: 0,8 Mkr.

Den totala skatten är inte ens 10 procent av vad Minecraft-skaparen Marcus ”Notch” Persson betalade i skatt under 2014.

Läs mer: Notch plockar ut 500 miljoner

Apple hade en omsättning på 471 miljoner kronor under 2015, men resultatet på 12 Mkr gav ett skattebelopp på 2,6 Mkr. Apples rörelsemarginal i Sverige var alltså 2,5 procent, att jämföra med moderbolagets marginal på 30 procent.

Apple har betalat 370 miljoner kronor i skatt i Sverige mellan 2005 och 2014, enligt Financial Times uppskattning.

Facebooks verksamhet i Sverige, som till stor del omfattar företagets serverhallar i Luleå, omsatte drygt 1,5 miljarder kronor under 2015. Resultatet blev dock 65 Mkr och den inbetalda skatten 14,7 Mkr. Det är överlägset mest i Di Digitals genomgång, men vinstmarginalen är långt ifrån moderbolagets 35 procent.

Amazon omsatte bara 54 Mkr i Sverige 2015 och gick med förlust före skatt. Därför betalade heller inte bolaget någon skatt i Sverige under 2015.

Amazon är känt för att inte generera större vinster eftersom de brukar investera enorma summor. 2015 var dock ett undantag och bolaget redovisade en vinst på drygt 5 miljarder kronor, något som dock inte kom svenska staten till godo.

Googles verksamhet i Sverige hade en omsättning på 525 Mkr. Resultatet landade på drygt 43 Mkr men på grund av bokslutsdispositioner betalade man bara in strax under 6 Mkr till den svenska skattekistan. Rörelsemarginalen på 8 procent är den högsta av de fem bolagen, men till moderbolagets rörelsemarginal på drygt 25 procent är det en lång bit kvar.

Men att kartlägga Googles verksamhet i Sverige är inte så enkelt. Omsättningen på 525 miljoner kronor är en väldigt undervärderad siffra. Sökmarknaden, som totalt domineras av Google var värd ungefär 4,8 miljarder kronor i Sverige 2015 enligt siffror från Institutet för reklam- och mediestatistik.

De intäkterna tas däremot inte upp i Sverige utan på Irland. Samma upplägg för Storbritannien ledde till att det brittiska underhuset 2013 beställde en utredning kring var de affärerna skedde.

Google hävdade att de skedde på Irland men utredningen kom fram till att det fanns klara bevis på att en överväldigande majoritet av affärerna skedde i Storbritannien, och att Google utnyttjade de kryphål som finns i den extremt komplicerade skattelagstiftningen.

Linkedin Sverige omsatte 74 Mkr i fjol, med en vinst på 3 Mkr och 1,9 Mkr i inbetald skatt.

Läs mer: Notch plockar ut 500 miljoner

Läs mer: De är världens rikaste techmiljardärer

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera