Annons
Tesla Model 3

Så många har avbokat sin nya Tesla

Nytt kapitel i svensk industrihistoria SPONSRAT AV Node Pole

Kry:s vd Johannes Schildt.

Nätläkaren Kry tar in 200 miljoner kronor

Di Digitals redaktion: Viktor Ström, Jonas Leijonhufvud, Miriam Olsson Jeffery, Björn Wallenberg, Josefin Jakobsson, Mimi Billing och Sven Carlsson.

EU:s miljardkrav på Google, Kinneviks nya vd och sexskandal i Binary Capital

Christina Stenbecks Kinnevik säljer Lazada till Jack Mas Alibaba.

Alibaba köper e-handel av Kinnevik för en miljard

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Så många har avbokat sin nya Tesla

Tesla Model 3
Tesla Model 3 Foto: Tesla
Av ungefär 400 000 förbeställningar av kommande Model 3 har 12 000 avbokats eller visat sig vara dubletter, uppger Tesla. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förbokningarna började strömma in direkt efter att Teslas kommande budgetmodell Model 3 hade premiärvisats i början av april. 

Kort efter premiären meddelade Elon Musk, Teslas grundare och vd, att bolaget fått in ungefär 400 000 förbeställningar på den nya bilen.

Många branschbedömare varnade dock för att lägga för mycket vikt vid den siffran. Förbokningarna är inte bindande och innebär inte heller att kunderna har betalat mer än en engångssumma på ungefär 10 000 kronor. De pengarna lämnas dessutom tillbaka till de kunder som avbeställer sina bokningar. 

Nu står det klart att av de knappt 400 000 förbokningar som kommit in har ungefär 8000 senare avbokats, och ytterligare 4000 har visat sig vara dubbelbokningar. Det rapporterar nyhetssajten Bloomberg

Det innebär att Tesla idag har 373 000 förbokningar på sin kommande bil Model 3, enligt Bloomberg.  

Siffran är fortfarande imponerande hög – och innebär en enorm logistisk utmaning för den unga biltillverkaren. I mars 2016 hade Tesla levererat drygt 120 000 exemplar av storsäljaren Model S, enligt medieuppgifter. Det är en bil som visserligen är betydligt dyrare än Model 3, men som började tillverkas redan år 2012. 

Givet att alla som förbeställt också köper bilen – och givet att alla väljer basmodellen av Model 3 med en prislapp på 35 000 dollar – så motsvarar 373 000 förbokningar intäkter på över 13 miljarder dollar. 

Totalt planerar Tesla att tillverka 500 000 Model 3-bilar innan år 2018 är över. 

Läs även: Inför Tesla-lanseringen – här köar de för en bil som inte finns

Läs även: Här är Teslas "budgetbil" Model 3

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post