Hoppa till innehållet

Så mycket tjänar de svenska startup-grundarna

Att starta bolag är många svenskars dröm. Men de första åren är knappast någon drömtillvaro ekonomiskt. En genomsnittlig startupgrundare tjänar mindre än en nyexaminerad sjuksköterska.

Den vanligaste lönen för en startup-grundare är 0 kronor i månaden.
Den vanligaste lönen för en startup-grundare är 0 kronor i månaden.Foto: Infogram

De senaste månaderna har det pågått en het debatt om lägstalöner i Sverige. Det som diskuterats är ingångsjobb med 15 000 kronor i lön. För många startup-grundare skulle den lönenivån ses som en framgång. 

Di Digital har frågat drygt 200 bolagsgrundare hur mycket de tar ut i lön (läs mer här). Svaren varierar, som väntat, rejält. Genomsnittslönen för en startup-grundare är 23 130 kronor i månaden, mindre än ingångslönen för en sjuksköterska.

Vi gick ned betydligt i lön när vi startade bolag. Vi tog ju inte ut någon lön överhuvudtaget det första året.

”Det är lätt att man prioriterar produktutveckling och att anställa framför att ta ut lön till sig själv”, säger Maja Magnusson, grundare av Happytail.

”Vi gick ned betydligt i lön när vi startade bolag. Vi tog ju inte ut någon lön överhuvudtaget det första året”, säger Katharina Welin, också hon grundare av bolaget Happytail.

Allra minst tjänar de bolagsgrundare som varit igång mindre än ett år. För dem är genomsnittslönen 12 568 kronor i månaden men det vanligaste är att de inte tar ut någon lön överhuvudtaget. En viktig del att ha i åtanke är att nio av tio bolagsgrundare har läst vid universitet och den vanligaste utbildningsnivån är en master- eller magisterexamen.

”Jag vet en grundare som tidigare tjänade 75 000 kronor i månaden innan hon startade eget och nu tar ut 12 000 kronor. De här personerna är ofta väldigt duktiga så alternativkostnaden för att dra igång ett bolag är hög”, säger investeraren Lars Lindgren.

Entreprenören Viktor Sellman som grundat bolaget Sportlala arbetade på investmentbank innan han startade sitt företag. För honom var lönen inte en drivkraft för att starta eget.

”Jag pluggade i England och efter det gick det ganska snabbt att få jobb med bra lön som investmentbanker. Men jag blev inte så taggad av det. Jag ville skapa något och ändra på saker som inte fungerade”, säger han.

Läs del 1 i undersökningen: Så mycket arbetar startup-grundarna

Lönerna för bolagsgrundarna stiger successivt för de företag som överlever. Startup-grundare med bolag som är 1-3 år gamla tar ut i snitt 23 908 kronor i lön, de som har bolag som är 3-5 år gamla tar ut 31 545 kronor. Mest tjänar de som har bolag som är äldre än fem år, de tar i snitt ut 38 520 kronor i lön.

”Det här är personer med hög utbildning i sina bästa år. Ändå tar det många år för dem från att de startar företag tills de kommer tillbaka till marknadsmässiga löner. Därför tycker jag att det är viktigt att de som lyckas kan bli rejält belönade”, säger Lars Lindgren.

Läs mer: Tech-entreprenörerna som tjänar mest

Undersökningen visar att de bolagsgrundare som tagit in finansiering i snitt tjänar 5 500 kronor mer i månaden än de som inte tagit in finansiering. Men att hitta rätt lönenivå i samråd med investerarna är en balansgång.

Om vi skulle börja ta ut 50 000 kronor i lön så skulle de nog reagera.

”Vi har hela tiden fått höra att vi ska ta ut mer lön av våra investerare. Vi hade alla högbetalda jobb innan. Men det är klart att om vi skulle börja ta ut 50 000 kronor i lön så skulle de nog reagera”, säger Viktor Sellman.

Lars Lindgren är inne på samma spår.

”Man kan inte vara dumsnål som investerare. När bolaget har intäkterna ska grundarna naturligtvis ta ut lön. Samtidigt vill grundarna sällan ta ut höga löner eftersom de då kan behöva ta in mer pengar och spä ut sitt ägande. Man har därför ofta ett gemensamt intresse i att hålla nere lönerna”, säger han.  

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera