Hoppa till innehållet

Så ritar EQT:s miljardsatsning om tech-Sverige

Ett dreamteam av tech-profiler. Egna databaser för att bevaka sektorn. Och rekordhöga 4,6 miljarder i första fonden. EQT Ventures är ett storslaget, högteknologiskt experiment i hur institutionellt kapital ska nå Europas unga teknikbolag.

Jonas Leijonhufvud, reporter Di Digital.
Jonas Leijonhufvud, reporter Di Digital.

I helgen kunde Di Digital avslöja detaljerna kring en av tech-sektorns största snackisar. Trots kraftiga förseningar och kalla handen från tre pensionsjättar, är EQT Ventures i hamn med sin rekordstora bamsefond på 4,6 miljarder kronor.

Läs mer: Nybilade EQT Ventures tar in 4,6 miljarder kronor

Satsningen är inget annat än sensationell. Aldrig tidigare har ett svenskt riskkapitalbolag samlat ihop så mycket pengar till en fond som ska investera i startups. Aldrig tidigare har en så ambitiös struktur byggts upp för att göra det, vare sig det gäller teamet med sina tech-profiler och den tekniska strukturen. Plötsligt styr Wallenbergarna över Sveriges största riskkapitalbolag på startupmarknaden.

Plötsligt styr Wallenbergarna över Sveriges största riskkapitalbolag på startupmarknaden.

Insatserna är skyhöga.

Ingen vet ännu om EQT Ventures blir en Tesla – eller tech-världens Vasaskepp. För EQT är det givetvis en fantastisk tillgång att ha EQT Ventures vid sin sida när man ska investera i en framtid som blir allt mer digital. Frågan är om det blir en bra affär för investerarna. Vad händer om apparaten visar sig vara dyr och tungrodd? Vad händer om man plöjer ner sina första miljarder – och sedan bevittnar en ny it-krasch?

Erfarna tech-investerare som Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden har alla valt att ”vänta och se” när det gäller EQT Ventures. De ser teamet som oprövat och väljer alla att investera i Northzones åttonde fond istället.

Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond

EQT Ventures ser därmed ut att behöva förlita sig extra mycket på utländska finansiärer. En av dem är EU:s European Investment Fund.

Några av de svenska investerarna är: Investor och SEB, som ingår i samma ägarsfär, Nordea, Fjärde- och Sjunde AP-fonden, enligt Di Digitals källor. Dessa spelare är relativt nya på tech-scenen.

Ingen vet ännu om EQT Ventures blir en Tesla – eller tech-världens Vasaskepp.

På pappret är EQT Ventures en jättebra idé. Inspirerad av amerikanska vc-jättar som Google Ventures, Kleiner Perkins och Andreessen Horowitz har man samlat ett dream team och byggt upp ett teknikdrivet sätt för dem att arbeta på.

Grundarna är erfarna tech-stjärnor: Wrapp- och Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh, Uber- och Booking.com-veteranen Kees Koolen och Kings tidigare mobilchef Lars Jörnow.

Vidare har man rekryterat specialist-partners som Ted Persson, medgrundare till den digitala byrån Great Works och en expert på design, Marnix van der Ploeg, som är en expert på snabba, globala utrullningar och Henrik Landgren från Spotify som är en expert på analys.

Tanken är att detta A-lag ska kasta sig över unga startups, likt ett pit stop-team i en Formel1-tävlig, och trimma upp dem för en snabb färd mot framtida framgångar.

EQT Ventures har även utvecklat en rad egna aparater för att snabbt hitta rätt investeringsobjekt.

Läs mer: Så ska EQT Ventures investera sin nya miljardfond

Den ena tekniska innovationen heter Together och beskrivs som ett ”Tinder för affärsänglar” som ska koppla nykläckta startupbolag med lämpliga investerare.

Läs mer: Riskkapitaljätten EQT Ventures lanserar ett Tinder för investeringar

Together är en del av en annan, betydligt större teknisk innovation, en databas vid namn Mother Brain. Den ska användas för att punktmarkera så många tech-bolag som möjligt. Om en okänd app för hundägare blir jättepoppis i Portugal ska det dyka upp radarskärmen direkt, är tanken.

Läs mer: Toborrow-grundare går till EQT Ventures - driver Mother Brain

Tillsammans ska Mother Brain och Together med tiden ge EQT Ventures en komplett överblick av den europeiska tech-marknaden.

I bästa fall höjer EQT Ventures därmed ribban för hur traditionellt kapital snabbt och effektivt når lovande unga teknikbolag på denna sida av Atlanten. I värsta fall har man tagit sig vatten över huvudet. Oavsett kommer storsatsningen att rita om samspelet mellan svenska riskkapitalbolag och startupsektorn de kommande åren.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera