Hoppa till innehållet

Så ska Mapillary träna upp självkörande bilar

Malmös Mapillary, med Niklas Zennströms Atomico i ägarkretsen, uppvaktar bilindustrin. Snillebolagets bildbank ska träna upp AI-systemen som styr framtidens självkörande bilar. 

Jan Erik Solem, vd och grundare på Mapillary.
Jan Erik Solem, vd och grundare på Mapillary.

Kart- och bildbolaget Mapillary, ett av Malmös mest omhuldade startupbolag, uppvaktar världens biltillverkare med ett öppet datasett bestående av 25 000 ”annoterade gatubilder” från hela världen.

Paketet släpps under onsdagen och förhoppningen är att forskare och fordonsföretag ska använda det för att utveckla olika kart- och GPS-system, samt för att lära upp självkörande bilar. Kommersiella användare måste med tiden köpa en licens.

”Vi delar med oss av ett dataset med 25 000 utvalda, högupplösta bilder, med 100 klasser av annoterade objekt som cyklar, fotgängare, skyltar och vägmarkeringar. Bilderna matas in i neurala nät och kan sedan användas som träningsdata för de AI-system som används i självkörande bilar”, säger Jan Erik Solem, vd och grundare på Mapillary (NTL).

Fram till nyligen var det bara kartbolag som köpte vår data.

Mapillary beskrivs ofta som ett slags crowdsourcat Google Maps. Genom att samla in bilder från allmänheten och kunder i fordonssektorn vill bolaget bygga en öppen och alternativ karttjänst på webben.

Bolaget har vuxit rejält sedan starten och i databasen finns nu över 130 miljoner bilder från 190 länder och totalt 2,5 miljoner kilometer kartlagd mark. Tjänsten har över 37 000 registrerade användare.

Riskkapitalbolagen har inte varit sena med att inse värdet med Mapillary. Bolaget har hittills lockat 84 miljoner kronor (9,5 miljoner dollar) från bland andra Niklas Zennströms Atomico (NTL) och Sequoia Capital, en av Silicon Valleys kändaste investerare.

En fotgängare i Sverige på vintern ser annorlunda ut än en fotgängare i Brasilien på sommaren.

”Fram till nyligen var det bara kartbolag som köpte vår data för att utveckla GPS-system och gatubilder i söktjänster som Eniro. Men nu märker vi att även fordonssektorn behöver köpa den här typen av data. Vi vill bli störst inom både dessa sektorer”, förklarar grundaren Jan Erik Solem.

Läs mer: Atomico stänger rekordfond – en av Europas största

Foto:
Exempel på två ”annoterade gatubilder” som visar hur olika miljöer analyseras.

Han menar att det tidigare inte funnits ett dataset bra nog för att förbereda självkörande fordon för olika typer av stadsmiljöer.

”De dataset som finns är mindre och insamlade i begränsade geografiska områden som Bayern eller Michigan. De kan inte användas för att träna AI-system. Det är viktigt med variation. En fotgängare i Sverige på vintern ser annorlunda ut och rör sig annorlunda än en fotgängare i Brasilien på sommaren, till exempel”, förklarar Jan Erik Solem.

Läs mer: Mapillary får Eniro som kund

För att uppmuntra användandet av denna databas utlyser Mapillary en tävling för att se vem som bäst använder bilddatan.

”Forskare och företag får testa sina algoritmer. Sedan rankas de för att se vem som är bäst. I juli presenteras en vinnare. Jag tror inte det blir bilföretag, det blir nog ett team från Google, Facebook eller någon startup”, säger han.

Vi vill vara den största globala spelaren inom bild- och kartdata.

Mapillary har cirka 30 medarbetare och har hittills dragit in cirka 2 miljoner i intäkter i år. Enligt Jan Erik Solem räcker pengarna i minst ett år till.

Läs mer: Mapillary kniper plats på prestigelista

”I början av nästa år tar vi ställning till om vi ska ta in mer kapital i en b-runda, eller om vi kan klara finanserna på annat sätt”, säger han.

Vad är ert mål?

”Vi vill vara den största globala spelaren som tillhandahåller bild- och kartdata om platser. Vår data är publik, tas fram kollaborativt och analyseras automatiskt.”

Jan Erik Solem drev tidigare bolaget Polar Rose, som tagit fram en mjukvara för ansiktsigenkänning. År 2010 såldes Polar Rose till Apple för en okänd summa och Jan Erik Solem flyttade under en tid över till Apples huvudkontor i USA.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen databas med investerarna och bolagen inom den nordiska techsektorn.

Foto:


Mer om Mapillarys flört med bilindustrin i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/applesborshicka-sjalvkorandemapillaryochkollektivhusitechvarlden

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera