Hoppa till innehållet

Så stor blir Northzones nya rekordfond

Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i Northzones nya miljardfond. Totalt hoppas riskkapitalbolaget, med Spotify och Klarna i portföljen, ta in rekordhöga 2,8 miljarder kronor, avslöjar Di Digital.

Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone.
Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone.

Med en historia som går tillbaka till 1996 är Northzone idag Sveriges ledande riskkapitalbolag inom techsektorn. Sedan starten har man investerat i över 100 bolag, bland annat svenska fixstjärnor som Spotify, Klarna, Izettle och Tobii.

Vissa affärer har blivit enorma succéer. I fjol kammade man exempelvis hem en vinst på över 1,2 miljarder kronor i samband med försäljningen av innehavet i den svenskgrundande, ryska Blocket-kopian Avito.

Läs mer: Northzone gör miljardklipp i Avito

Framgångarna har fått svenska och internationella pensionsjättar att flockas till bolagets fonder. Northzones senaste fond, Northzone VII, stängde i december 2014 med 2,3 miljarder kronor (250 miljoner euro) i åtaganden från investerare.

Nu kan Di Digital avslöja att Northzone är nära att stänga första etappen i sin nya miljardfond. Denna första etapp uppges inrymma cirka 2,3 miljarder kronor och bli klar inom 1-2 veckor. Men slutmålet uppges vara att ta in hela 300 miljoner euro, motsvarande 2,8 miljarder kronor, före utgången av juni månad, enligt en källa.

Läs mer: Jessica Nilssons Hellofresh ställer in börsnotering

Stämmer uppgiften blir det Northzones största fond genom tiderna.

”Jag har ingen kommentar till detta”, säger Hans Otterling, partner på Northzone.

Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är alla med och investerar i den nya fonden, enligt flera källor. Hur mycket var och en av dessa pensionsjättar förbinder sig att gå in med är inte känt. Men ett typiskt åtagande för ett bolag som Skandia är 200–300 Mkr.

Läs mer: Pensionsjättar nobbar EQT Ventures rekordfond

Orsaken till att Northzone stänger en första etapp nu är, enligt uppgift, att man behöver plocka in kapital till en rad nya investeringar som ska bli klara innan sommaren.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera