Hoppa till innehållet

Så vill FP hjälpa techbolagen

Folkpartiet vill kapa skatten på personaloptioner.

"Reglerna hindrar företagande i stället för att uppmuntra", säger Mats Persson (FP).

Jacob de Geer, vd för Izettle
Jacob de Geer, vd för IzettleFoto: Jesper Frisk

Enligt förslaget ska personaloptioner beskattas som kapitalinkomst och inte löneinkomst, vilket är fallet i dag. Det skulle betyda att skatten på personaloptioner blir 25 procent, i stället för 57 procent som skatten riskerar att bli i dagsläget.

"Vi vill skapa bättre förutsättningar. De här företagen är viktiga för Sveriges konkurrenskraft", säger Mats Persson.

I flera andra länder beskattas personaloptioner som kapitalinkomst och har därför en betydligt lägre skattesats, till exempel ligger skatten på personaloptioner i USA omkring 20 procent. 


Riksdagsledamoten Mats Persson (FP) vill sänka skatten på personaloptioner. Foto: TT

Den lägre skatten ska dock bara gälla för "innovationsbolag", något som Folkpartiet definierar som fåmansbolag med färre än 50 heltidsanställda, har en omsättning eller balansomslutning om högst 80 miljoner kronor och vars verksamhet varit i gång i högst tre år. Förslaget har tagits fram av partiets globaliseringskommission där riksdagsledamoten Mats Persson är ordförande.

"Vi har lyssnat på kritiken från bland annat techbranschen och tagit del av forskning på området", säger han.

Folkpartiet räknar med att förslaget kostar cirka 120 miljoner kronor.

Är det här en fråga där ni kan tänka er att samarbeta med regeringen?

"Vi är alltid öppna för samarbete, men partierna i regeringen är sällan positiva till skattesänkningar så jag är inte optimistisk", säger Mats Persson.

Frågan undersöks just nu på finansdepartementet. Den förra alliansregeringen tillsatte i mars 2014 en utredning om skatteregler för incitamentsprogram. Utredningen skulle ha varit klar i höst, men utredaren fick i mars förlängt till den 15 mars 2016 på grund av frågornas komplexitet och omfattning.

"Det är viktigt att vi håller högt tempo i de här frågorna då flera av de här bolagen lämnar Sverige, bland annat på grund av ogynnsamma skatteregler", säger Mats Persson.

Jacob de Geer, vd och grundare av kortbetalningsföretaget iZettle, välkomnar förslaget, även om han gärna redan hade sett att det var genomfört.

"Det är ett fantastiskt förslag och skulle gynna Sverige på flera olika sätt. Det skulle bland annat bli enklare för den typen av bolag som iZettle, som börjar från scratch och då inte har särskilt mycket pengar", säger han.

De vi konkurrerar med är stora bolag som kanske är lite tråkigare att jobba för, men som i början kan erbjuda mycket bättre villkor.

Han påpekar att anställningar är den största risken för små bolag och att det kan vara svårt att rekrytera kompetent personal.

"De vi konkurrerar med är stora bolag som kanske är lite tråkigare att jobba för, men som i början kan erbjuda mycket bättre villkor", säger Jacob de Geer.

Han anser dock att den lägre skattesatsen borde gälla för bolag av alla storlekar.

"De bästa medarbetarna vill vara engagerade i de bolag som de arbetar i, oavsett storlek, och det anser jag att man borde uppmuntra", säger han.

"Folk motiveras inte bara av frisk luft och kärlek, utan man vill också tjäna pengar, även här i Sverige", fortsätter han.

Tror du förslaget kan gå i genom?

"Baserat på historien så har jag mina tvivel men bättre sent än aldrig.”

 


 

Personaloptioner

  • Personaloptioner är ett finansiellt instrument vars värde är kopplat till ett företags värde. 
  • Optionerna delas ut till anställda som efter en tid kan lösa in dem och konvertera dem till aktier till ett på förhand bestämt pris.
  • Personaloptioner används ofta av nystartade bolag som inte har tillräckligt med pengar för att betala skäliga löner till de anställda.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera