Annons

Så vill Musk få människor till Mars för under miljonen

Nytt kapitel i svensk industrihistoria SPONSRAT AV Node Pole

Ubers vd och medgrundare Travis Kalanick avgick i förra veckan. Mediemogulen Arianna Huffington, som valdes in i Ubers styrelse i fjol, uppges få allt större inflytande över bolaget.

Ubers kris sätter skyhög värdering i gungning

Jan Erik Solem, vd och grundare av snillebolaget Mapillary.

Mapillarys vd: ”Då tar självkörande bilar över i storstäderna”

Googles dotterbolag Waymo var länge förknippat med sin självkörande bubbla ”Firefly”, som sedermera övergivits.

Waymo rekryterar Teslas tidigare hårdvaruchef

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Så vill Musk få människor till Mars för under miljonen

Foto: TT
Elon Musk har presenterat en plan för hur han tror att kostnaden för att skicka en person till Mars kan skäras ned från tiotals miljarder till kronor – till under en miljon kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rymdbolaget SpaceX vd och grundare Elon Musk är enveten i sin strävan att skicka människor till Mars.

Nu har han skrivit ned sin vision i en artikel som finns att läsa gratis hos rymdjournalen New Space. Där klargörs mer kring hans planer, skriver techsajten Recode som har gått igenom artikeln.

Ett av problemen idag är de enorma kostnaderna. Musk uppskattar att kostnaden för att skicka 12 personer till Mars för att etablera en koloni i dagsläget är omkring 10 miljarder dollar, eller motsvarande omkring 87 miljarder kronor, per person.

Men om kostnaden skulle kunna sänkas radikalt, till 200 000 dollar, tror Musk att sannolikheten att livskraftig koloni etableras är "mycket hög".

Musk ser det inte som omöjligt att få ned kostnaden till under 100 000 dollar per person, eller motsvarande omkring 870 000 kronor.

Det som krävs då är att skeppen ska kunna genonföra upp till 1 000 flygningar under sin livstid, och kunna fyllas med bränsle medan de befinner sig i en omloppsbana runt jorden.

Musk ser framför sig en flotta med 1 000 eller fler rymdskepp som kan transportera omkring 100 personer vardera. Flygningarna ska ske när jorden och Mars befinner sig i ett gynnsamt läge gentemot varandra.

Läs mer: Elon Musks SpaceX skjuter upp gammal raket

Vidare vill Musk att kolonin på Mars ska kunna producera ett drivmedel så att de kan återvända till jorden. Musk föreslår metan, eftersom det är billigare och kräver mindre energi än väte.

Vad gäller tidsschemat är Musk försiktig, skriver Recode. SpaceX-grundarens artikel anger en tidslinje där flygningarna till Mars skulle kunna starta år 2023.

"Om allt går superbra, kan det vara inom en 10-årig tidsram, men jag vill inte säga när det sker. Det finns en enorm risk. Det kommer kosta mycket", skriver Musk i artikeln.

Läs även: Elon Musk: Därför måste vi löda ihop hjärna och dator


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post