Hoppa till innehållet

"Sämre könsfördelning betyder sämre affärer"

"Varför är det ett problem att riskkapitalisterna inte investerar i kvinnliga entreprenörer? Det korta svaret är: För att det kan minska avkastningen", skriver Viktor Ström. 

De privata riskkapitalbolagen har ett mål med sin verksamhet. Att skapa maximal riskjusterad avkastning åt sina investerare. Investerarna i riskkapitalbolagens fonder är stora kapitalförvaltare, inte sällan pensionsförvaltare. Deras mål är detsamma: att skapa så god avkastning som möjligt åt pensionsspararna.

Så varför är det ett problem att riskkapitalisterna inte investerar i kvinnliga entreprenörer?

Det korta svaret är: För att det kan minska avkastningen.

Läs även: Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man

Det råder i dag brist på teknikbolag med kvinnliga grundare att investera i, om det råder det ingen tvekan. Ett antal faktorer brukar lyftas fram som förklaring: pojkars teknikintresse uppmuntras mer i grundskolan, det går få kvinnor på de tekniska utbildningarna på universitetet och det saknas kvinnliga entreprenörsförebilder. Problemet löper hela vägen från skolstarten och till bolagsstyrelserna. Ansvaret för att förändra strukturen ligger således på en mängd olika aktörer och även riskkapitalinvesterarna är en del i det.

Riskkapitalbolagen håller alltid fram samma faktor som den viktigaste för att de ska göra en investering. Det är inte affärsidén, tillväxten eller konkurrenssituationen. Nej, det är grundarteamet. Ingenting väger så tungt vid en investering som vilka grundarna är.

Det gör den skeva könsbalansen än mer pikant. Den viktigaste anledningen till att de inte investerar i bolag med kvinnliga grundare är nämligen – de kvinnliga grundarna.

Ingenting väger så tungt vid en investering som vilka grundarna är. Det gör den skeva könsbalansen än mer pikant.

Investeraren Hampus Jakobsson har i en intervju beskrivit hur han upplever att många investerare tänker. De letar efter entreprenörer som liknar framgångsexempel som Mark Zuckerberg, Facebooks grundare och Spotifygrundaren Daniel Ek. En ung, man med ingenjörsutbildning. En grundare som inte överensstämmer med den profilen gör investerarna osäkra.

Den oron gör att den onda spiralen förstärks. Få investeringar i bolag med kvinnliga grundare ger färre framgångar för kvinnliga grundare och därmed också färre förebilder. Det gör i sin tur att färre kvinnor startar teknikbolag vilket ger färre investeringar i kvinnliga grundare, vilket ger Ja, ni förstår.

Om man däremot lyckas bryta den onda spiralen finns stora vinster att hämta. Fler nya bolag, fler bra investeringsmöjligheter, fler förebilder. Riskkapitalbolagen skulle kunna hjälpa till att skapa en miljö med högre tillväxt i tekniksektorn.

Om inte annat så helt enkelt för att tjäna mer pengar.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera