Hoppa till innehållet

Schibsteds Hemnet-affär stoppas

Schibsted avbryter sitt köp av bostadssajten Hemnet, efter att ha fått information från Konkurrensverket om att transaktionen i sin nuvarande skepnad inte kommer att godkännas.

Rolv Erik Ryssdal, Schibsteds vd
Rolv Erik Ryssdal, Schibsteds vd

Enligt Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, är det ett bra beslut.

”Det här stoppar höjda annonspriser som hade kommit till om affären hade gått igenom”, säger han.

Enligt Per Karlsson stoppades affären då Schibsted äger Blocket Bostad.

”Det är ganska enkelt, om tvåan köper ettan på en marknad leder det inte till ökad konkurrens. Blocket Bostad har avtal med mäklare på marknaden och får exklusivitet på vissa annonser i tre dagar före, det gör dem till en direkt konkurrent”, säger han.

Konkurrensverket hade till fredagen på sig att besluta sig för om man ville stoppa affären. Han berättar att Konkurrensverket hade yrkat på ett vitesföreläggande på en halv miljard kronor för Schibsted om affären hade stoppats i domstol.

Raoul Grünthal, Sverigechef på Schibsted, är besviken över utfallet.

”Det har varit en lång process och vi har haft en dialog med Konkurrensverket och försökt gå dem tillmötes men inte lyckats”, säger han.

Han håller inte med Konkurrensverket om att affären hade minskat konkurrensen på marknaden.

”Vi anser tvärtom att det hade ökat konkurrensen då det i nuläget råder monopol. Den stora förloraren är konsumenten”, säger Raoul Grünthal.

Enligt Konkurrensverket underkände man affären då Blocket Bostad, som ägs av Schibsted, är en konkurrent till Hemnet. Det håller inte Raoul Grünthal med om.

”Hemnet har exklusivitet och avtal med mäklare. Därför är det svårt att säga att vi kan konkurrera med dem med hjälp av Blocket Bostad”, säger han.

Läs även: Schibsted tar in USA-advokater för att rädda Hemnet-affären

Tycker du att processen var ovanligt lång eller stökig?

”Stökig håller jag inte med om, men vi har hela tiden vetat om att det varit en komplex affär på grund av den komplexa ägarbilden för Hemnet. Men det visste vi om redan från början så det var ingen överraskning.”

Schibsted lämnade bud på Hemnet i maj 2015, och en överenskommelse med säljarna nåddes i december samma år.

Sedan dess har Konkurrensverket granskat affären, och i maj i år aviserade Schibsted att Konkurrensverket hade en negativ syn på affären. En dialog mellan Schibsted och Konkurrensverket har förts om eftergifter till de synpunkter myndigheten har lämnat.

Swedbank meddelade strax före jul att försäljningen av Hemnet till Schibsted, en affär som nu alltså inte sker, innebar en reavinst för Swedbank på omkring 500 miljoner kronor. Beloppet väntades redovisas i bankens resultat under 2016, efter Konkurrensverkets godkännande, och i februari meddelade banken under sin rapportkonferens att intäkterna väntades utgöra en "del av utdelningsbasen".

Swedbankägda Fastighetsbyrån ägde vid tillfället 34 procent av Hemnet, och Schibsted uppgavs köpa 80 procent av Hemnet baserat på ett bolagsvärde om 1,5 miljarder kronor.
Förutom Swedbank äger två svenska mäklarorganisationer varsin fjärdedel av Hemnet, och mäkleriet Svensk Fastighetsförmedling äger 16 procent, enligt information från när budet lämnades.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera