Hoppa till innehållet

SEB expanderar blockchain-satsning

SEB:s vd Johan Torgeby lyfte under fredagen fram ett pilotprojekt kring blockkedjeteknik. Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB, förklarar för Di Digital vad nästa steg ska bli.

Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB.
Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB.

SEB:s vd Johan Torgeby lyfter fram bankens satsningar på blockkedjeteknik i vd-ordet till bankens kvartalsrapport under fredagen.

”Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder”, skriver han. 

Läs mer: SEB:s vd: ”Vi är första bank i Norden att använda blockkedjeteknik”  

Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB, benar ut detaljerna för Di Digital: 

Vi vill expandera detta till fler SEB-filialer och kunder.

”Vi har använt ett blockkedje-protokoll från Ripple, ett bolag baserat i Silicon Valley. De har ett protokoll som man kan ladda ner från molnet gratis och vi har integrerat det med vår egen tekniska infrastruktur. Vi använder det för alla överföringar mellan SEB:s kontor i Stockholm och SEB:s kontor i New York för en av våra kunder”, säger hon i en intervju med Di Digital.

Vad är nästa steg i SEB:s satsning på blockkedjeteknik?

”Det har vi inte bestämt fullt ut. Det här rör sig ju om koncerninterna överföringar. Men vi vill expandera detta till fler SEB-filialer och kunder.”

Corda använder vi främst till handelsrelaterade flöden.

Hur relaterar detta till SEB:s satsningar på bankkonsortiet R3:s plattform Corda?

”Det är ytterligare ett spår. Corda använder vi främst till att testa remburs-flöden, det vill säga handelsrelaterade flöden där SEB agerar mellanhand och garanterar betalningarna. Det handlar om att skapa bäst kundnytta.”

SEB Venture Capital har ju även investerat i bitcoin-bolaget Coinify. Har ni börjat integrera deras tjänster också?

”Nej det har vi inte, men vi tar mycket intryck från den världen. Coinify levererar ju lösningar som kopplar kryptovalutor till vanliga valutor och vi vill förstå hur den marknaden utvecklar sig.”

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar  

I slutet av maj stod det klart att storbankerna SEB, Nordea och Danske Bank bidragit med tiotals miljoner kronor när det internationella bankkonsortiet R3 tog in närmare en miljard kronor för satsningar på blockchain-liknande teknik.

SEB gick då in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, sa David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, till Di Digital den 23 maj utan att vilja bekräfta summan.

Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. 

R3 backas av internationella storbanker som SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, UBS, Wells Fargo med flera, samt Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera