Hoppa till innehållet

SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag

SEB:s riskkapitalbolag SEB Venture Capital har investerat i fyra fintech-bolag sedan man bytte fokus i början av 2016. Nu flaggar investeringschefen David Sonnek för att ytterligare upp till 100 miljoner kronor ska investeras det kommande året. 

David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Venture Capital.
David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Venture Capital.Foto: Amanda Lindgren

Det har gått 15 månader sedan SEB:s ledningsgrupp ändrade strategi för sitt riskkapitalbolag. Tidigare hade SEB Venture Capital främst investerat i högteknologiska startupbolag utan koppling till bankens verksamhet. Men från och med januari 2016 har man fokuserat helt på investeringar inom finansiell teknik, och andra områden som kan bidra till bankens digitalisering i Norden och Baltikum.

”Fintech är ett smalare område än det vi investerat i tidigare. Men det är relevant för bankens investeringsstrategi”, säger David Sonnek, chef för SEB Venture Capital (NTL) som totalt investerat över tre miljarder kronor i ett 100-tal bolag sedan starten 1995.

Strategibytet har inneburit en rad stora förändringar för David Sonnek. Han har länge kunnat arbeta relativt självständigt med investeringar i bolag som Tail-f, som såldes till Cisco för 1,2 miljarder kronor 2014. Med sedan januari i fjol har han nya direktiv – och en ny chef i form av Rasmus Järborg, strategichef på SEB.

Det största bidraget är alla bolag vi sammanför med banken.

”Vi har stor nytta av vår erfarenhet med högteknologiska bolag. De investeringar vi gjort det senaste året är med flit väldigt olika”, förklarar David Sonnek. 

Första investeringen skedde i maj i fjol. SEB chockade då bankvärlden genom att vara största investerare när privatekonomi-appen Tink (NTL) tog in 85 miljoner kronor i riskkapital. Sedan dess har Tinks tjänster integrerats allt med i SEB:s bankutbud.

Läs mer: SEB och ekonomiappen Tink fördjupar samarbetet

Storsatsningen följdes av ytterligare tre mindre investeringar i svenska teknikbolag: Now Interact (NTL), som utvecklar applikationer för artificiell intelligens (AI), det digitala leasingbolaget Leasify (NTL) och Coinify (NTL), som använder blockkedjan för internationella betalningstjänster. 

”Now Interact gör ju kundanalys med hjälp av AI. Coinify jobbar ju med blockkedjan och kryptovalutor, vilket banken bevakar noga. Och Leasify är ett exempel på hur vi kan jobba med automatisering även på företagssidan”, förklarar David Sonnek.

Läs mer: SEB storinvesterar i blockkedjestartup

Totalt har SEB Venture Capital investerat närmare 100 miljoner kronor i de fyra bolagen. David Sonnek spår att takten står sig även under det kommande året. 

”Vi siktar på att investera närmare 100 miljoner kronor i cirka 4 bolag det kommande året”, säger han. 

Läs mer: Swedbanks första fintechinvestering går till Göteborg

Samtidigt betonar David Sonnek att investeringarna inte nödvändigtvis är SEB Venture Capitals viktigaste bidrag till moderbolaget.

”Det största bidraget är alla bolag vi sammanför med banken. Vi träffar ju mängder med företag som kan gynna SEB i oavsett om det rör sig om en investering eller någon annan form av samarbete”, säger han.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Mer om storbankernas satsningar på fintechbolag i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/amazon-skrall-alibabaisverigeochstorbankernasstartupvurm

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 Foto:

 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera