Hoppa till innehållet

SEB storinvesterar i blockkedjestartup

SEB trappar upp fintechjakten med en investering i danska Coinify, som genomför digitala transaktioner baserat på blockkedjeteknik. Bolaget tar in totalt 34 miljoner kronor.

David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.
David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.

Di Digital har återkommande rapporterat om bankvärldens fascination för blockkedjan, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, ägare och genomförda transaktioner.

Tekniken, som bland annat ligger till grund för bitcoin och andra digitala valutor, banar väg för omedelbara transaktioner mellan privatpersoner och företag. Den skulle till exempel, åtminstone i teorin, kunna ersätta det clearingsystem som banker använder i dag.

Läs även: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Nu står det klart att SEB gör en storsatsning på området i form av en investering i det danska fintechbolaget Coinify. SEB Venture Capital (NTL) leder bolagets första större finansieringsrunda med en investering på 20 miljoner kronor. Även danska Seed Capital ställer upp med 14 Mkr.

”Vi blev intresserade av blockkedjevalutor eftersom det är en fantastisk plattform för innovation. Huruvida man vill använda den för att säkerställa dokumentation i transaktioner eller göra betalningar spelar ingen roll”, säger David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.

Nationella valutor kommer att vara digitala i framtiden.

Coinify uppger sig vara den marknadsledande europeiska lösningen för transaktioner i digitala valutor. Enligt Coinify kan transaktioner i digitala valutor leda till besparingar på upp till 3 procent av varje transaktion. Dessutom går det relativt anonymt till.

”Användare som betalar digitalt med blockkedjan behöver inte skicka känslig kontoinformation tvärs över internet där den riskerar att hackas”, säger Mark Højgaard, Coinifys vd.

Coinify drogs med förluster på 9,3 Mkr i fjol men hanterar transaktioner till ett värde som överstiger 10 Mkr varje månad. Bolaget möjliggör transaktioner mellan konsumenter och e-handlare, men också handel i digitala valutor och planerar att utveckla flera andra blockkedjerelaterade produkter.

Coinify-vd:n nämner att Kanadas centralbank i somras uppgav att den har experimenterat med en egen digital valuta.

”Jag tror att nationella valutor kommer att vara digitala i framtiden. Framtiden kommer att föra med sig fler sådana implementationer av blockchain”, säger Mark Højgaard.

Läs mer: Svensk startup bygger blockkedja för bostadsköp

SEB:s David Sonnek säger att Coinify ”säkert” kommer att kunna bredda verksamheten i framtiden.

”Vi får se var marknaden växer snabbast”, säger David Sonnek.

SEB:s riskkapitalgren har funnits sedan 1995 men hittills endast gjort omkring ett dussin investeringar i fintechbolag. I år har man ökat takten genom en stor investering i privatekonomiappen Tink och nu i danska Coinify.

David Sonnek hoppas slutföra ytterligare en eller två fintech-investeringar under 2016. Då handlar det om andra områden än privatekonomi och betalningslösningar via blockkedjan.

”Vi tittar på fundamental teknik och infrastruktur som maskininlärning, alltså riktig spetsteknik för att automatisera bankens tjänster och göra dem självlärande. Och kanske något som analyserar den stora mängden av data och transaktioner vi har inom banken”‚ säger David Sonnek.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera