Hoppa till innehållet

Silicon Valley-svensken om Trumps visumregler: ”Otroligt orosmoln”

Ett läckt dokument visar att strängare regler för arbetsvisum kan vara på gång i USA. Carl Fritjofsson på riskkapitalbolaget Creandum säger att många är oroade över vad Trump planerar och att strängare regler hotar Silicon Valleys ställning.

Carl Fritjofsson är grundare av Wrapp och numera venture partner på Creandum.
Carl Fritjofsson är grundare av Wrapp och numera venture partner på Creandum.Bild: Creandum

Donald Trumps inreseförbud för sju nationaliteter väckte upprörda känslor inte minst bland techbolagen. Ett läckt utkast till en exekutiv order visar att även reglerna för arbetsvisum kan vara på väg att göras om helt. Under valrörelsen var Donald Trump mycket kritisk mot de visum som amerikanska företag kan använda för att få tillgång till högutbildade anställda från andra länder. Sammantaget har det här skapat en oro bland techbolagen i Silicon Valley. 

Läs mer: Strängare visumkrav oroar USA:s techscen

Carl Fritjofsson är venture partner på Creandum (NTL) och bosatt i Kalifornien. Han blev skärrad och förvånad av inreseförbudet säger han.

”På en dag förvandlade Donald Trump verkligheten helt för människor och företag, utan någon förvarning, planering eller kommunikation. Denna typ av osäkerhet är man inte van vid och det skapar ett otroligt stort orosmoln.”

Hur den nya typ av arbetsvisum som det läckta utkastet skvallrar om skulle utformas är ännu okänt. Carl Fritjofsson befinner sig själv i USA på ett så kallat E2-visum, som också används frekvent av många startups från Europa. Han tolkar sitt visum som någorlunda stabilt men känner ändå en viss oro.

”Jag har tidigare på skoj sagt att om Trump vinner så kanske man inte får bo kvar i USA. Men nu tänker jag att det faktiskt skulle kunna hända. Det känns helt sjukt.”

Läs mer: Techjättarna går samman mot Donald Trump

Hur går snacket i Silicon Valley?
”Folk är oroliga just för att det inte finns en stabilitet i systemet just nu. Hur den instabiliteten kommer att påverka enskilda personer, företag och program återstår att se. Men vi har sett bevis för hur Donald Trump kan riva upp saker och ändra spelreglerna fundamentalt utan förväntning och det gör att många är bekymrade.”

Vad skulle det innebära för Silicon Valley de nya visumreglerna blir strängare?
”Det skulle ha en dramatisk påverkan och eventuellt bli början på slutet för Silicon Valley. Jag har tidigare trott att Silicon Valley eventuellt kan ha peakat då det idag finns så många andra ekosystem i världen som börjar få en kritisk massa, inte minst Stockholm. Och Silicon Valley har historiskt sett varit väldigt beroende av internationell talang och många av de stora bolagen är skapade av första eller andra generationens invandrare. Om USA nu stänger gränserna så kan det vara en katalysator som får talang att söka sig till andra platsen i världen, vilket på sikt urholkar Silicon Valley.”

Om man ska se glaset som halvfullt snarare än halvtomt så menar Fritjofsson att förändringen av åtminstone just H1-B-programmet skulle kunna vara en fördel för vissa firmor i Silicon Valley. 

”Redan idag är det systemet något trasigt. Stora it-servicefirmor gör tiotusentals sökningar som fyller upp den årliga kvoten. För mindre företag blir det då något av ett lotteri huruvida man tilldelas visum eller inte. På Wrapp gjorde vi några ansökningar och vi kunde bara hålla tummarna för att de skulle godkännas. Det har därför inte varit en visumplattform som man helt kunnat förlita sig på.”

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera