Hoppa till innehållet

Silicon Valley under 2016: ”Iskylan har inte infunnit sig”

Techpokalyps eller pysande ballong? Vår Silicon Valley-korrespondent Miriam Olsson Jeffery sammanfattar riskkapitalåret 2016.

Bild: Jesper Frisk

(Di Digital/San Francisco) December 2015. Det blåste kalla vindar i Silicon Valley och inte bara på grund av vintern. Rekordåret för riskkapitalinvesteringar slutade i en rakt nedåtgående kurva. Det signalerades om slutet för enhörningseran.

2016 började inte bättre. Bolagsvärderingar halverades och techbolag sparkade personal.

Vissa techtyckare drog på rejält och tippade att året skulle landa i en techpokalyps eller en bubbla som sprack. Andra var mer försiktiga och kallade det en korrigering av marknaden och en långsamt pysande ballong.

Det pratades också om att utvecklingen skulle leda till en hälsosam justering av det tidigare smått hysteriska läget.

Läs mer: Är vi nära en techpokalyps?

Med facit i hand har det varit ett tuffare investeringsklimat i Silicon Valley och USA under året. I alla fall om man jämför med rekordåret 2015. Till exempel gick riskkapitalinvesteringarna ner med 40 procent under tredje kvartalet i år, jämfört med samma kvartal i fjol, enligt siffror från CB Insights.

I Sverige har förhållandet med riskkapitalinvesteringar varit det omvända och allt pekar mot att 2016 blir ett rekordår. Även om det har varit svårare för bolag som till exempel Truecaller och Fyndiq att få in kapital, i takt med att kraven på intäkter ökar.

Enligt statistiken överlever ändå bara 10 procent av startupbolagen.

Ett tecken på att det har varit mer vanskligt att locka till sig riskkapital är att så kallad lånefinansiering har ökat bland de amerikanska bolagen. Något som också Spotify har tagit till i Sverige.

I vissa fall har lånefinanseringen även använts för att frisera siffrorna inför nästa kapitalrunda.

Läs också: Grattis tech-Sverige! Miljardrekord i startupsektorn

Det har också skett ett stort antal nedåtrundor bland amerikanska bolag i år, det vill säga de som tar in pengar till en lägre värdering än tidigare. Närmare bestämt runt 65 stycken under året, om man får tro CB Insights räknare ”Downround tracker”.

”Folk som inte var med 2008 har inte fattat vad det innebär när det inte går att resa kapital längre. Att finansiering inte är ett naturligt steg för alla startups, utan att man behöver bevisa något i varje runda. Bara för att det var enkelt att resa A-rundan 2014, betyder det inte att B och C kommer att bli enkla i dag”, sa en person, som är väl insatt i Silicon Valleys utveckling under de senaste tio åren, om läget i juli i år.

Läs också: Skarpt läge i Silicon Valley: “Kommer se många krascher i höst”

Men det har ändå investerats hela 56 miljarder dollar i 6 000 bolag fram till och med tredje kvartalet, enligt USA:s nationella riskkapitalförening. Det är en hisnande summa och motsvarar över 500 miljarder kronor. 2016 är det året då mest riskapital har investerats näst efter 2015.

Nedgången blev alltså inte så dramatisk som man först trodde, trots nedåtrundor, nedskrivningar och konkurser. Enligt statistiken överlever ändå bara 10 procent av startupbolagen, även om utrensningen går snabbare när det blåser.

Fokus under året har återigen legat på att hitta fungerande affärsmodeller och inte bara förlita sig på nästa runda av kapital. Något som också krävs för att locka till sig det där kapitalet.

Samtidigt har det rests mer pengar till riskkapitalfonderna än någonsin i USA. Redan efter tredje kvartalet handlade det om över 32 nya miljarder dollar, jämfört med 28,2 miljarder dollar under hela förra året.

Kapitalet finns där, dock är det inte lika tillgängligt längre. Men iskylan har inte infunnit sig. I stället används ord som ”normalt” och inte svårare för att beskriva läget.

Läs också: Superinvesteraren: “Leverera värde, inte höga värderingar”

Och allt går i cykler. Vi har sett nedgångar förut och vi kommer att få se dem igen. Till exempel var även 2012 ett år i nedåtgående spiral, men bara ett par år efter var techhajpen större än någonsin.

Det svänger snabbt i riskkapitalvärlden och det finns många yttre faktorer som påverkar läget – som stämningen på börsen, det politiska läget och ränteläget.

Men i år uteblev dramatiken vi fick uppleva när techbubblan sprack för över 15 år sedan. I stället kan 2016 bäst beskrivas som en pysande ballong.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera