Hoppa till innehållet

Sju skäl att hålla koll på Malmös startup-scen

I höst besöker Di Digital Startup Tour Malmö. Här ger Mårten Öbrink, vd på inkubatorn Minc, en snabbintroduktion till stadens entreprenörsscen.

Mårten Öbrink är vd på inkubatorn Minc i Malmö.
Mårten Öbrink är vd på inkubatorn Minc i Malmö.Foto: Minc.

Den 11 november anländer Di Digital Startup Tour, årets viktigaste startup-tävling, till Malmö. Anmäl ditt företag för att tävla om fina priser, bland annat en marknadsföringsbudget på en miljon kronor och en resa till Silicon Valley. Läs mer här!

Vill du pitcha ditt bolag inför juryn? Anmäl dig här!


Vad kännetecknar Malmös startup-scen?

Gemenskapen, helt klart. Malmö är en ganska liten stad där man hjälps åt och det märks på startup-scenen också. Jag tror det är därför vi vuxit oss så starka i förhållande till vår storlek. Det finns lite av en underdog-mentalitet här i och med att vi är så mycket mindre än Stockholm, men det har gjort att startup-communityt håller ihop. Det vinner alla på.

Vilka fyra spännande företag bör man hålla ögonen på i Malmö?

Dels finns det ju de som varit med i spelet en längre tid, t ex Mapillary (NTL) som tagit in runt 80 miljoner kronor i riskkapital sedan bolaget grundades 2013. Neo Technology tillhör också en av Malmös tungviktare, de har tagit in runt 380 Mkr i riskkapital och har bland annat eBay och Walmart bland sina kunder.

Läs även: Neo Technology: ”Sannolikt att vi säljs”

Bland de nyare bolagen finns Boostified, en plattform där Instagram-användare får produkter i utbyte mot recensioner samt Studybee, ett bedömningsverktyg för lärare att effektivt följa elevers utveckling.

Det finns lite av en underdog-mentalitet här i och med att vi är så mycket mindre än Stockholm.

Vad gör Malmö till en bra stad att starta företag i?

Det är relativt lätt att få tag på bostad, mycket billigare än till exempel Stockholm och samtidigt har vi Köpenhamn en halvtimme bort. Dessutom har vi inte alls samma problem med att hitta utvecklingstalanger i Malmö som många andra startup-hubbar har. Bland våra fem universitet i närområdet finns ju både Technical University of Denmark och Lunds Tekniska Högskola. Och dessutom är ekosystemet för startups och tech väl utvecklat.

Vad saknas eller kan bli bättre?

Malmö är en fantastisk stad att starta bolag i och där har vi gjort ett bra jobb på att profilera oss. Det är däremot inte helt ovanligt för bolag att lämna Malmö när de växer sig större. Där både kan och ska vi göra mer. Men sen finns det ju också de som kommer tillbaka - GetAccept (NTL), till exempel, flyttade nyligen tillbaka sitt huvudkontor från Stockholm till Malmö eftersom man saknade gemenskapen som är så typisk för Malmö.

Läs även: Malmö-startup om Y-combinator: “Det känns lite som i serien Silicon Valley”

Hur är tillgången på riskkapital och annan finansiering?

Långt mycket bättre än vad man kanske skulle kunna tro. The Nordic Web rapporterade för ett tag sedan att bortsett från huvudstäderna har Malmö tagit emot mer riskkapital än någon annan stad i Skandinavien. Malmöbolag har tidigare lockat till sig investeringar från jättar som till exempel Sequoia Capital och Wellington Partners. Däremot får vi ju jobba betydligt hårdare än till exempel Stockholm på att faktiskt få hit investerare på högre nivåer och det är där mycket av vårt fokus ligger.

Det behövs inte så mycket för att starta ett bolag i Malmö - har man en bra idé finns det alltid folk som vill och kan hjälpa till.

Vilka är de starkast bidragande faktorerna till Malmös startup-sektor?

Innovationsandan, nyfikenheten och gemenskapen. Det behövs inte så mycket för att starta ett bolag i Malmö – har man en bra idé finns det alltid folk som vill och kan hjälpa till. Det gör att folk har lättare för att våga testa olika idéer. På Minc till exempel har vi Startup Labs där vem som helst kan komma och jobba på sin idé helt gratis i ett halvår.

Läs även: Affärsängel i Malmö bygger nätverk för kvinnliga investerare

Vilka är de viktigaste organisationerna, nätverken och knytpunkterna i staden?

Minc är en viktig mötesplats för Malmös entreprenörer, vare sig de sitter i inkubatorn eller ej. Det är ett öppet space där man kan komma och bolla idéer och träffade likasinnade. Sen har vi the Ground, ett relativt nyöppnat coworking space för startups som också anordnar investerarträffar och olika events. Malmö Startups främjar stadens startup-scen och är till stor del finansierat av företag i regionen, aktörer som helt enkelt vill se ett fortsatt blomstrande av startups i Malmö.

Läs även: Pitcha på Startup Tour – vinn marknadsföring för en miljon

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera