Hoppa till innehållet

Slack planerar jätterunda – vill ta in 2,5 miljarder i riskkapital

Riskkapitalmarknaden är i fritt fall. Men den snabbväxande meddelandetjänsten Slack planerar att ta in 2,5 miljarder kronor i ny finansiering. Det på en värdering om hisnande 34 miljarder kronor.

Stewart Butterfield, vd och grundare på Slack
Stewart Butterfield, vd och grundare på SlackFoto: Slack

Meddelandetjänsten Slack beskrivs enklast som ett slags Facebook eller Whatsapp för internkommunikation. Bolaget har fått stort genomslag sedan starten för drygt två år sedan och säger sig idag ha över 2,3 miljoner dagliga användare. Det drar dessutom in ordentliga pengar – omsättningen ligger idag runt 64 miljoner dollar, motsvarande drygt en halv miljard kr – enligt Slacks egna uppgifter.

Nu uppges bolaget vara på väg att ta in en jätterunda med riskkapital. Enligt Bloomberg planerar Slack att ta in uppemot 300 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor, i ny finansiering. Det på en värdering mellan 3,5 och 4 miljarder dollar, motsvarande mellan 30 och 35 miljarder kronor.

Summan är anmärkningsvärd av flera anledningar: Dels tog Slack in 160 miljoner dollar, motsvarande nära 1,4 miljarder kronor, så sent som i april i fjol, och då på en värdering om 2,8 miljarder dollar, motsvarande ungefär 24 miljarder kronor.

Dels värderades Slack i oktober 2014 till 1,12 miljarder dollar, enligt tjänsten Crunchbase. Det skulle alltså innebära att värdet på Slack nära nog fyrdubblats på blott 18 månader.

Till saken hör att investerarklimatet på USA:s västkust hårdnat betydligt på senare tid. Di Digital har i flera artiklar rapporterat om en minskad riskaptit hos de stora investerarna. Flera bolag har tvingats till så kallade nedåtrundor, det vill säga att ta in finansiering på en lägre värdering än tidigare.

Läs även: Är vi nära en techpokalyps?

Slacks ordförande Stewart Butterfield skapade rubriker i samband med fjolårets finansieringsrunda när han berättade att han inte hade någon riktig plan för vad de nya pengarna skulle användas till. Bolaget tog helt enkelt in pengarna för att det gick.

"Det här kan vara den bästa tidpunkten att ta in riskkapital oavsett bolag eller bransch genom hela historien, typ sen faraonernas tid", sa Stewart Butterfield då i en intervju.

Slack har avböjt att kommentera Bloombergs uppgifter.

Läs även: Kommentar: "En tech-krasch i USA kommer gynna Sverige"

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera