Hoppa till innehållet

”Slut på riskkapitalfesten – nu är det upp till bevis”

”Räkna med fler spektakulära startup-kollapser i år. Frågan är vem som står näst på tur”, skriver Di Digitals Daniel Goldberg. 

Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital
Daniel Goldberg är redaktionschef på Di DigitalFoto: Jesper Frisk

Det finns en tydlig röd tråd mellan sommarens stora riskkapitalinvesteringar i den svenska techsektorn (Automile, Universal Avenue, Natural Cycles, Lifesum, Unomaly med flera).

Nästan utan undantag har de gjorts i bolag som faktiskt tar betalt för sina tjänster.

Det kan låta självklart, men så såg det inte ut för bara ett år sedan. Då kunde bolag som Truecaller, Tictail och Fishbrain glatt fylla kassan med hundratals miljoner kronor – till synes utan att ha börjat fundera på en affärsplan.

För en utomstående kan det te sig märkligt, men enligt riskkapitalets logik är – eller åtminstone var – det helt i sin ordning. Investeringarna har gjorts på förhoppningar om framtida intäkter och värdeskapande. För det vore väl märkligt om en app med över 250 miljoner användare (läs: Truecaller) inte kunde hitta ett sätt att dra in pengar på dem. 

Eller?

Nu är det annat ljud i skällan. Di Digital har i flera artiklar rapporterat om hur riskkapitalbolagen i USA håller allt hårdare i pengarna. Nu har samma skifte nått Sverige. Det räcker inte längre med imponerande användartal, storslagna visioner och ett luddigt “reklam, typ” som enda svar på frågan om hur man hade tänkt att få affären att gå ihop. Det skriver såväl riskkapitalister som startupgrundare under på.

Å ena sidan är det en sund utveckling. Affärsidéer utan verklighetsförankring rensas ut. Risken minskar för ännu en storskalig techbubbla likt den på aktiemarknaden kring millennieskiftet.

Å andra sidan betyder det förlorade jobb och entreprenörsdrömmar som går i kras, när de mest högtflygande satsningarna plötsligt får slut på bränsle.

I maj försattes bitcoinbrytaren KNC Miner i konkurs under spektakulära former. Nära en kvarts miljard kronor gick upp i rök efter att investerarna tackat nej till att pytsa in mer pengar.

Nyligen ansökte kameratillverkaren Narrative om rekonstruktion av samma skäl. Grundarna Martin Källström och Oskar Kalmaru jobbar nu för att rädda bolaget från ruinens brant.

Frågan är vem som står näst på tur. För klart är att utvecklingen sätter många av de mest hajpade startupbolagen i en prekär situation.

Det kanske tydligaste exemplet är den omskrivna telefonboksappen Truecaller. Nyligen kunde Di Digital avslöja att bolaget, som fortfarande omsätter mindre pengar än en pizzeria, gjorde en förlust på smått ofattbara 182,5 Mkr i fjol. Samtidigt säger grundarna att man bestämt sig för att inte ta in mer riskkapital för att hålla bolaget flytande.

Truecaller har alltså blott ett år på sig att byta jätteförlusterna mot ett positivt kassaflöde – eller hitta en lämplig köpare. Annars tar pengarna i kassan slut.

Ännu ett exempel är iZettle, betalbolaget som tagit in drygt 1,8 miljarder kronor i riskkapital men som fortfarande gör förluster på hundratals miljoner kronor om året.

Räkna med att agnarna fortsätter skiljas från vetet under sommaren och hösten. Ingen borde bli förvånad av ytterligare ett par spektakulära startup-konkurser innan 2016 är över.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera