Hoppa till innehållet

Snap rusar i börsdebuten

Det blev en lyckad börsdebut för Snapchat. Aktien stiger efter den rekordartade noteringen på New York-börsen under torsdagen. Strax efter öppnandet hade aktien klättrat med över 40 procent till 24 dollar.

Snap, moderbolaget bakom Snapchat börsnoterades på torsdagen.
Snap, moderbolaget bakom Snapchat börsnoterades på torsdagen.Foto: Mark Lennihan/AP

Under torsdagen var det äntligen dags för den största noteringen på New York-börsen sedan 2014. Snap Inc, moderbolaget till den sociala bildappen Snapchat, hade under onsdagen fått en teckningskurs på 17 dollar per aktie, vilket innebär att nyemissionen drar in motsvarande 31 miljarder kronor.

Från början var det tänkt att aktien skulle prissättas mellan 14 och 16 dollar per aktie men ett högt intresse från investerare gjorde att aktien kunde få ett högre pris.

Bolagets marknadsvärde blir därmed inledningsvis 24 miljarder dollar, motsvarande närmare 220 miljarder kronor. Som jämförelse har Facebook ett börsvärde på cirka 397 miljarder dollar.

Läs mer: Snapchat tappar nyckelperson inför noteringen

Strax efter att handeln inletts hade Snaps aktie stigit med över 40 procent jämfört med teckningskursen till 24 dollar.

De som deltog i emissionen fick köpa aktier som helt saknar rösträtt i bolaget, vars så kallade ”ticker”-symbol är SNAP.

Snapchat kan beskrivas som en social app i vilken användare skickar och tar emot ”snaps”, i regel fotografier med text och andra ”filter”-effekter som försvinner efter man tittat på dem. Bolaget tjänar pengar på annonser och, till liten del, på innehåll som skapas av tredjepartleverantörer som nyhetsorganisationer.

Bolaget har även en slags Swish-liknande tjänst vid namn Snapcash och har nyligen lanserat sin första hårdvaruprodukt, glasögonen Snapchat Specs.

Snap uppger att man hade 158 miljoner dagliga användare av sin meddelandetjänst vid slutet av 2016. I snitt skapas 2,5 miljarder ”snaps” på Snapchat varje dag.

Läs mer: Snapchats noteringspris högre än väntat

Snapchats prospekt visar att bolaget under 2016 omsatte strax under 405 miljoner dollar, en kraftig tillväxt jämfört med 2015 då intäkterna uppgick till 58,7 miljoner dollar. Samtidigt har Snapchat gjort stora förluster, de samlade förlusterna för de två senaste åren uppgår till över åtta miljarder kronor.

Men det som oroat investerare mest är den stagnerande användartillväxten. Snapchat växte med 50 miljoner dagligt aktiva användare under 2016, men tillväxten bromsade rejält i det fjärde kvartalet i fjol. Då växte den dagligt aktiva användarbasen endast med fem miljoner användare vilket var betydligt under genomsnittet övriga kvartal.

Anledningen till den stagnerande tillväxten kan vara ökad konkurrens då Facebook lanserat Snapchat-liknande funktioner i bolagets meddelande-app samt Instagram Stories.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera