Hoppa till innehållet

Sony öppnar startup-accelerator i Sverige

Sony startar en svensk accelerator för att förstärka innovationssatsningen i Lund. Nu ska teknikjätten ta fram nya tjänster och produkter i samarbete med den lokala startupscenen.

Från vänster: Anders Ahlgren, Shinji Odashima, Johan Svenér, Sony.
Från vänster: Anders Ahlgren, Shinji Odashima, Johan Svenér, Sony.Foto: Fredrik Norrlid

Sony Seed Acceleration Program lanserades i Tokyo i april 2014. Acceleratorn ska ta tillvara på och utveckla anställdas idéer om produkter och tjänster som kan ge teknikjätten nya affärsområden och nya intäkter. 

Sedan starten har 550 idéer presenterats av 1500 anställda i Japan. I sju omgångar har idéerna bedömts av en jury bestående av såväl koncernledning som av representanter från Tokyos lokala startup-community. De idéer som valts ut får sedan utvecklas av de anställda under tre till sex månader, för att därefter gå vidare till kommersialisering inom koncernen. 

”Vi letar efter produkter och tjänster som inte finns inom Sony i dag. Det ska vara sådant som kan skapa nya intäkter för oss och det ska gå att ta till marknaden inom två år”, säger Shinji Odashima som har det globala ansvaret inom Sony för att skapa nya affärer genom Seed Acceleration Program.

 

Det ska vara sådant som kan skapa nya intäkter för oss och det ska gå att ta till marknaden inom två år.

 

För att hitta fler innovationer som kan ge nya intäkter tar Sony nu för första gången sin acceleratorverksamhet utanför Japan. Nu blir Sverige och utvecklingsenheten i Lund bas för den europeiska versionen av acceleratorprogrammet.

”Vi tror att vi kan fånga upp helt andra idéer här än i Tokyo. Europa är en marknad med andra förutsättningar och andra kunder. Vi räknar med att det också kommer att synas på idéerna som pitchas”, säger Shinji Odashima.

Hittills har fem produkter sprungna ur Seed Acceleration Program kommit ut på marknaden, bland annat en universalfjärrkontroll som bygger på e-bläck och som är anpassad för det smarta hemmet samt ett uppkopplat klockarmband. Dessutom har man ingått två samarbeten med andra företag som resulterat i ett smart lås för ytterdörrar och en drönare.

”Vi bedömer från fall till fall om det är produkter som vi själva ska lansera själva eller om det bäst lanseras tillsammans med en partner. I vissa fall kommer vi säkert att kunna knoppa av produkter eller tjänster i egna bolag också”, säger Shinji Odashima.

Att acceleratorn hamnar i södra Sverige förklarar Shinji Odashima med att regionen har en levande startup-kultur och en historia av innovativt tänkande kring mobilitet.

”Vi har identifierat regionen kring Lund, Malmö och Köpenhamn som ett av de mest innovativa områdena i Europa. Här finns också en stor uppsättning intressanta startups”, säger han.

I Tokyo har Seed Acceleration Program öppnats även för externa startups och team med idéer. Anders Ahlgren, som blir chef för den europeiska delen av Seed Acceleration Program, säger att ambitionen är att göra samma sak i Sverige.

”Jag hoppas att vi ska kunna få in och förvalta idéer även från externa aktörer”, säger han. 

Under torsdagen pitchas åtta svenska idéer för en jury som består av ett urval av företrädare för Sonys koncernledning, bland annat Sony Mobiles vd Hiroki Totoki, samt representanter från regionens inkubatorer, startupbolag och investerare.

Anders Ahlgren säger att idéerna som presenteras här har ett helt annan fokus än de som kommit fram i Tokyo.

”Där har man varit inriktad på prylar och konsumentlösningar. Här tror jag att vi kommer att få ser färre prylar och ett större fokus på iot-lösningar för business to business.”

Läs även: Malmö slår Göteborg i tech-investeringar

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera