Hoppa till innehållet

Soundtrack Your Brand i ny jätterunda

Spotify-kusinen Soundtrack Your Brand plockar in 200 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Industrifonden och Balderton. Nu ska bolaget snabbt bli världsledande på bakgrundsmusik i handeln.

Det har gått fyra år sedan Andreas Liffgarden och Ola Sars bildade Soundtrack Your Brand ihop med musikjätten Spotify. Foto: Jesper Frisk.
Det har gått fyra år sedan Andreas Liffgarden och Ola Sars bildade Soundtrack Your Brand ihop med musikjätten Spotify. Foto: Jesper Frisk.

Det har gått fyra år sedan Ola Sars och Andreas Liffgarden bildade Soundtrack Your Brand (NTL) ihop med musikjätten Spotify. Bolagets första tjänst hette ”Spotify for Business”, lanserades 2014 och kretsade kring att erbjuda Spotifys musikkatalog till butiker och restauranger i Sverige, Finland och Norge.

Nu har bolaget utvecklat sin egen musikplattform och breddat försäljningen till resten av världen. Men trots genombrottet för streamad musik domineras marknaden fortfarande av några få storbolag som säljer musik via cd-skivor och satellit.

”Vi är det bolag som växer snabbast inom detta område just nu. Målet är att bli störst i världen”, säger vd Ola Sars.

Kapitalet räcker för att ta oss till lönsamhet.

Han är även känd som en av grundarna bakom Beats Music, streamingtjänsten som såldes till Apple för drygt 3 miljarder dollar 2014. Medgrundaren Andreas Liffgarden jobbade tidigare som chef för global affärsutveckling på Spotify.

Läs mer: Soundcloud letar pengar – och tappar två toppchefer

Nu vill de hjälpa musiker att få rätt royaltyintäkter för sin musik. Samtidigt hoppas duon hjälpa storkunder som McDonald’s maximera sin försäljning genom att spela rätt musik, på rätt plats vid rätt tillfälle. Allt genom en kombination av kurerade och datadrivna spellistor.

Fram till nyligen hade bolaget lockat cirka 160 miljoner kronor i riskkapital. Nu tar man in närmare 200 miljoner kronor (22 miljoner dollar) i en ny jätterunda med svenska Industrifonden (NTL) och brittiska Balderton Capital (NTL) i spetsen. Även befintliga ägare som Telia, Northzone, Creandum och H&M-familjens investmentbolag HMP deltar.

Rundan är stor. Under 2016 tog endast tre svenska techbolag, Spotify (NTL), Klarna (NTL) och Neo Technology (NTL), in mer pengar än så i en enskild kapitalrunda.

Läs mer: Så mycket pengar tog techbolagen in 2016

”Pengarna ska användas till global expansion. Vi ska dels sälja vår tjänst till de stora kedjorna i USA och på andra håll i världen. Men vi ska även utveckla vår onlineförsäljning till småföretag”, säger Andreas Liffgarden.

Hur mycket bolaget värderas till vill grundarna inte uppge. Klart är dock att värderingen ökat, medan deras ägarandel, minskat från 20 till 15 procent. Samma sak gäller Spotifys ägarandel.
Foto:
Grundarna Andreas Liffgarden och Ola Sars. 

”Kapitalet räcker för att ta oss till lönsamhet inom 12-18 månader om vi väljer den vägen”, säger Ola Sars.

I samband med investeringen sätter sig Industrifondens investeringschef Johan Englund i styrelsen. Även Baldertons partner Lars Fjeldsoe-Nielsen får en styrelseplats. Han har en bakgrund som chef för mobil utveckling på både Uber och Dropdox.

”Lars lyckades sälja in molntjänster på konsumentmarknaden. Han blir viktig för utvecklingen av våra onlinetjänster, riktade till caféer och småföretag”, säger Andreas Liffgarden.

Soundtrack Your Brand har cirka 60 medarbetare i Stockholm och 6 på det amerikanska säljkontoret i Seattle. Bolaget planerar att öppna ytterligare ett säljkontor i Asien.

Under 2015 uppgick omsättningen till knappt 10 miljoner kronor, med 46 miljoner kronor i förluster. Den årliga tillväxten uppges idag ligga på mellan 300 och 400 procent.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera