Hoppa till innehållet

Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Nybilade EQT Ventures tar in 4,6 miljarder kronor för investeringar i unga, europeiska techbolag. Fonden är rekordstor, men processen har kantats av förseningar och ingen av storspelarna Skandia, AP3 och AP6 deltar, avslöjar Di Digital.

Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.

Sveriges största riskkapitalfond för investeringar i unga tillväxtbolag – någonsin. Så kan man beskriva den jättefond som Investors riskkapitalbolag EQT nu ror i hamn.

Di Digital kan avslöja att EQT har säkrat målet om 4,6 miljarder kronor (500 miljoner euro) till sitt nybildade dotterbolag EQT Ventures. Fonden ska stängas senast den sista maj, enligt uppgift.

Läs mer: Så ska EQT Ventures investera sin nya miljardfond

Detaljerna kring finansieringen har varit en ständig snackis i den svenska startupvärlden det senaste året. Redan i januari i fjol stod det klart att EQT Ventures hade rekryterat Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh och flera andra profiler för att leda satsningen.

Mycket kapital uppges komma från utländska investerare, bland annat EU-finansierade European Investment Fund. Bland de svenska aktörer som är med på tåget kan nämnas Investor och SEB, som ingår i samma ägarsfär, men även Nordea och Fjärde och Sjunde AP-fonderna, enligt väl insatta källor till Di Digital.

Överraskande är att varken Skandia, Tredje AP-fonden eller Sjätte AP-fonden avser att investera i EQT Ventures första fond, enligt Di Digitals källor. Dessa tre aktörer är annars viktiga uppbackare av de svenska riskkapitalbolag som investerar i techsektorn. Samtliga avser exempelvis delta i Northzones kommande fond, som väntas dra in 2,8 miljarder kronor. Det kunde Di Digital avslöja under fredagen.

Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond

För EQT:s del måste Skandias ”nej tack” svida mest. Pensionsjätten har investerat närmare fem miljarder kronor teknik- och biotech-fonder de senaste tio åren och deltog i riskkapitalbolaget Creandums fond på 1,7 miljarder kronor tidigare i år.

Läs mer: Skandia miljardsatsar på svenska tech-fonder

Även Tredje AP-fonden är en storspelare som, under åren, har investerat 500–600 Mkr i Verdane Capitals fonder och cirka 230 Mkr i Northzones sjunde fond för några år sedan.

Jag säger bara, ’first time fund, first time team’

Samma sak gäller Sjätte AP-fonden som tidigare har investerat cirka 730 Mkr i Creandums tre första fonder och drygt 180 Mkr i Northzones sjunde fond.

Källor inom dessa pensionsjättar uppger att man är nöjd med sina nuvarande engagemang och i viss mån ser EQT Ventures som ett oprövat kort.

”Jag säger bara, ’first time fund, first time team’”, säger en chef på en av pensionsjättarna. 

Officiellt har EQT:s kapitalanskaffning endast pågått sedan den 1 juli i fjol, då alla formella tillstånd var klara. Men EQT har ett team på ett 20-tal personer som jobbar enbart med kapitalanskaffning och ambitionen var att stänga EQT Ventures-fonden långt tidigare.

Insamlingen har skett samtidigt som andra europeiska aktörer som Index Ventures, Accel och Nicklas Zennströms Atomico håvat in rekordstora belopp (se fakta nedan).

De har inte varit blygsamma i sin uppvaktning av potentiella investerare heller. Det senaste året tackade en högt uppsatt chef på en av AP-fonderna exempelvis nej till ett evenemang vid Niklas Zennströms privatägda ö, Rosenön, i Stockholms skärgård, enligt uppgift.

Bildspel: Skypemiljardären Niklas Zennström köpte Sveriges dyraste sommarhus

”Evenemang som kretsar kring tennis är också vanliga. Man dyker upp och så plötsligt får man frågan om man har lust att spela lite med John McEnroe som bolaget anlitat för dagen”, säger en chef på en känd pensionsfond.

EQT har avböjt att kommentera finansiering och tidsplan av juridiska skäl.


Rekordår för tech-fonder 2016:

31 januari:
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

3 februari:
Brittisk-schweiziska Index Ventures tar in 4,7 miljarder kronor i sin åttonde fond för tidiga investeringar i Europa, och i viss mån Israel och USA.
Index har tidigare investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype.

19 mars:
Londonbaserade Atomico rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Bakom Atomico står bland andra Skypegrundaren Niklas Zennstrom. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

12 april:
Det amerikanska riskkapitalbolaget Accel tar in 4,1 miljarder kronor till sin fond Accel London V. Pengarna ska användas för investeringar i Israel och Europa. Accel har tidigare investerat i svenska techbolag som Spotify och Avito.

Maj:
EQT Ventures
uppges stänga sin första fond på 4,6 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande.

Northzone uppges stänga första etappen i sin åttonde fond. Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i fonden som ska innehålla 2,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande. Northzone har tidigare investerat i Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

Senare i år eller 2017:
Även Verdane Capital uppges samla kapital till en ny miljardfond.

Läs även: Så ska EQT investera sina miljarder

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera