Hoppa till innehållet

Spelstjärna går till Ubisoft – ska anställa 100 i Stockholm

Dice-veteranen Patrick Bach ska leda Ubisofts nyöppnade kontor i Stockholm som tillsammans med Massive i Malmö ska göra spel av Avatar-filmerna. Målet är att anställa 100 personer.

Patrick Bach, chef för det nyöppnade Ubisoft-kontoret i Stockholm. Foto: Jonas Eng
Patrick Bach, chef för det nyöppnade Ubisoft-kontoret i Stockholm. Foto: Jonas Eng

James Camerons 3d-film Avatar blev en stor succé när den gick upp på biodukarna 2009 och spelade in drygt 20 miljarder kronor. Fram till 2025 ska filmen få hela fyra uppföljare.

Dessutom ska det göras spel av händelserna på den vackra månen Pandora. Det är något som ger ringar på vattnet i den svenska spelindustrin.

Vi ska jobba med de största projekten i världen

I våras kom nämligen nyheten att jättekontraktet hade gått till Malmö-studion Massive Entertainment, som ägs av speljätten Ubisoft.

Läs mer: Massive landar storkontrakt - ska göra spel av Avatar

Nu står det klart att Massive ska få hjälp av en av branschens tyngsta veteraner. Ubisoft öppnar nämligen ett kontor i Stockholm som ska ledas av Patrick Bach. Han har bland annat varit chef för svenska Dices utvecklingsstudio och har varit producent för spelserien Battlefield som har sålt i miljontals exemplar.

Läs även: EA-ägda Dice drar in över en miljard

På Ubisofts nya kontor på Östermalm i Stockholm är Patrick Bach än så länge den ende anställde. Men ambitionerna är höga.

”Målet är att anställa 100 personer i första rundan och sedan får vi växa efter det. Det är en bra siffra för att göra fantastiska saker. Jag ser det som en bra grundplåt. Men vi har inga definitiva planer”, säger Patrick Bach till Di Digital.

Läs även: Massive-chefen: "Kommer att göra regionen rikare"

Patrick Bach lämnade Electronic Arts-ägda Dice i höstas efter att ha varit nästan 15 år på studion. 

”Jag vill göra något nytt och testa nya grejer. Ubisoft har en väldigt bred portfölj med väldigt kreativa produkter. De har hela skalan från de största spelen till indie-spel”, säger han.

Vi ska inte bara skotta in hundra personer in i studion så fort som möjligt

Den första uppföljaren till Avatar är planerad till 2020 och den sista till 2025. Kontraktet ger Massive och Ubisoft gott om tid att bygga spelvärldar av James Camerons storfilm.

Samtidigt ska Battlefield-veteranen få fria tyglar att tillsammans med Massive bestämma hur spelen ska se ut. Det ser han som en lyxsits.

”Det är fantastiskt att man är beredd att satsa på något så stort utan att vi har bevisat oss. Om man ska vara krass har jag i den här formen inte bevisat någonting”, säger han.

Överst på hans agenda står nu att bygga upp ett team. Inom två år ska han ha lockat till sig 100 medarbetare.

”Det är inte svårt att anställa i Stockholm, det finns en bred spelkompetens här. Men att få ihop det bästa teamet är svårt. Vi ska inte bara skotta in hundra personer in i studion så fort som möjligt. Vi vill hitta rätt team som formar vad den här studion ska vara”, säger han.
 Foto:
David Polfeldt, vd för Massive Entertainment, och Patrick Bach, chef för det nyöppnade Ubisoft-kontoret i Stockholm. Foto: Jonas Eng

David Polfeldt, som är vd för Massive har stora förhoppningar på samarbetet.

”Vi har stora ambitioner för vad Stockholmstudion ska åstadkomma på sikt. Vi vill göra de allra största spelen som har en global publik. Man kan inte göra det med 30 personer utan man måste ha ordentligt med muskler”, säger han och fortsätter:

”Det är lätt att vara dumsnål och göra något litet i början. Men då formar man en kultur som bygger små saker. Här tänker vi tvärtom. Vi ska jobba med de största projekten i världen.”

Läs mer: Här är första bilderna på Zlatans actionspel

Det är en enorm satsning, självklart

I Malmö har Massive några hundra anställda, medan Stockholmsstudion alltså bara består av Patrick Bach.

”Men jag ser oss ändå som jämlika. Vi har gemensamt att vi båda är intresserade av produktkvalitet och sätter det först i alla beslut”, säger David Polfeldt.

Exakt hur samarbetet mellan Malmö-baserade Massive och Ubisoft Stockholm kommer att se ut vet han inte i dagsläget. Han ser det som en upptäcktsfärd.

”Anställer man en person som Patrick Bach så är det ju inte för att den personen bara ska hjälpa till, utan han kan gå i många riktningar.”

Att Ubisoft bygger en studio i Stockholm ser han som naturligt.

”En del av de bästa talangerna i världen vad gäller spel finns i Stockholm, och Massive har ingen studio här. Med tanke på det projekt vi har på gång så är det klart att vi måste vara här”, säger han.

Hur stora summor som skjuts till för att göra spel av filmserien om månen Pandora vill David Polfeldt inte uppge, men han säger att under ungefär samma tid som Ubisoft Stockholm ska anställa 100 personer så ska Massive i Malmö anställa 200 personer.

”Det är en enorm satsning, självklart.”

Att en amerikansk filmserie skapar 300 nya jobb i Sverige ser han som ett erkännande av det svenska spelundret.

”Vi är verkligen världsledande i den här branschen”, säger David Polfeldt.

Läs även: Pengarna strömmar till spel: "Några kommer betala dyrt för sina misstag"

Faktaruta: Svenska speljättar

Mojang:
Omsättning: 5,1 miljarder kronor (2015–2016)
Anställda: 38

King (svenskt dotterbolag)
Omsättning: 2,4 miljarder kronor
Anställda: 584

EA/Dice
Omsättning: 1,18 miljarder kronor (2015–2016)
Anställda: 640

Paradox
Omsättning: 654 miljoner (2016)
Anställda: 211

Starbreeze
Omsättning: 346 miljoner (2016)
Anställda: 151

THQ Nordic
Omsättning: 301 Mkr (2016)
Anställda: 68

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera