Hoppa till innehållet

Utvecklare från 43 länder sökte till Stugan

Programmerare från 43 länder har sökt till årets upplaga av spelinkubatorn Stugan, med spelgurun Tommy Palm i spetsen. Totalt har man tagit in dubbelt så många ansökningar som i fjol.

Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova.
Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova.Foto: Stugan

Spelinkubatorn Stugan fick i fjol stor uppmärksamt i internationella medier. Bland annat besöktes den av Wall Street Journal, som rapporterade från skogen vid sjön utanför Falun.

Då samlades 23 unga spelutvecklare från hela världen i en stuga för två månader av intensivt kodande. I februari släpptes det första spelet från Stugan, pusselspelet Prism för Ipad, i skarp version.

Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året.

Nu är det dags igen. Under onsdagen gick arrangörerna ut och berättade att den nya stugan ligger i Bjursås i Falun, inte långt från den förra. Vintertid är Bjursås är en populär skidort. Under sommarhalvåret är området främst känt för sitt vackra landskap och sjön Bjursen, som den nya spelinkubatorn får utsikt över.

Ansökningar har kommit in från 43 länder i hela världen till årets program som löper under sju veckor mellan den 8 juli och den 27 augusti.

”Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året, med en aldrig tidigare skådad nivå av kvalitet. Vi går nu noggrant igenom ansökningarna för att välja de sista deltagarna", säger Jana Karlikova, som är chef för Stugan, parallellt med sitt jobb på Sting, Stockholm Innovation & Growth.

Läs mer: Spelinkubatorn Stugan gör comeback med Minecraft-chefen som partner

I likhet med i fjol ska 20 spelutvecklare samlas för att under sju veckor ta fram spel. Gruppen arbetar inledningsvis i små team på 1–3 personer, enligt Karlikova. Alla utgifter är betalda och programmerarna får stöd i form av gästföreläsare, workshops och mentorer.

Tre av projektets eldsjälar är Oskar Burman, chef på Rovio Stockholm, Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games och Karl Magnus Troedsson, strategichef på Dice moderbolag Electronic Arts (EA)

Tre mentorer: Tommy Palm, Karl Magnus Troedsson och Oskar Burman.

”Tommy och Oscar grundade Stugan och är engagerade både som sponsorer och mentorer. De kommer att vara på plats vid flera tillfällen i sommar och ge feedback till de olika teamen. Även Karl Magnus Troedsson är sponsor och mentor. Han var med i tre dagar i fjol”, säger Jana Karlikova, som är den enda person som är anställd för att jobba med projektet.

Läs mer: Därför älskar riskkapitalbolagen Tommy Palm

Även andra nyckelpersoner från spelbolagen DICE, Good Bye Kansas, Mojang, Resolution Games, Avalanche Studios, Snowprint Studios, med mera, ska besöka spelinkubatorn för att föreläsa och hålla workshops kring sina respektive fokusområden.

Stugan är en icke-vinstdrivande organisation som fungerar som ett årligt återkommande acceleratorprogram för unga programmerare. Namnet anspelar på Sveriges första kommersiella datorspel som lanserades 1978.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera