Hoppa till innehållet

Spiltans vd sågar spar-robotar: ”Bättre att göra det själv”

Per H Börjesson är kluven till att artificiell intelligens som placerar pengar. Det är förvisso billigare än bankerna, men ändå för dyrt, tycker han. ”Det blir otroligt svårt för robotrådgivarna att tjäna pengar”, säger han till Di Digital.

Investmentbolaget Spiltans vd och storägare, Per H Börjesson. Foto: Evelina Carborn
Investmentbolaget Spiltans vd och storägare, Per H Börjesson. Foto: Evelina Carborn

Robotrådgivarna invaderar den svenska finansmarknaden. Opti (NTL), Lysa (NTL), Sigmastocks (NTL) och Primepilot (NTL) har alla lanserat algoritmbaserad placering riktade mot svenska kunder.

Så sent som i veckan gav sig ytterligare en aktör in i leken: Waizer, som ägs av förmånsplattformen Benify (NTL).

Det finns en hel del som talar för att AI går en ljus framtid till mötes i finansbranschen. I USA förvaltar algoritmer redan tiotals miljarder dollar. I Sverige har finansprofiler som Nicklas Storåkers och Ann Grevelius gett sig in branschen. 

Nischen har även investerarnas ögon på sig. En riskkapitalist som Di Digital pratade med nyligen sade att det närmast vore tjänstefel för en techinvesterare att inte titta på robotrådgivare.

Läs mer: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna

Dessutom är löftet till kunderna uppenbart lockande. Genom att skära bort mänskliga mellanhänder och låta algoritmerna göra jobbet kan lägre avgifter erbjudas än vid traditionell förvaltning.

Men en som är kritisk till robotrådgivarna är investmentbolaget Spiltans (NTL) vd och huvudägare Per H Börjesson.

Bankerna har blivit som robotar.

Han ser problem både för kunderna och för bolagen.

”För 30–40 år sedan så gick man till en kamrer för att få investeringsråd och då var man beroende av dennes kompetens. Går man till en bank idag så följer de reglementen och procedurer, så de har blivit som robotar. Då har ju roboten en fördel mot bankkamrern eftersom den är billigare", säger han till Di Digital och fortsätter:

”Men mitt budskap är att du lika gärna kan göra det här själv. Välj själv en mix mellan aktier och obligationer så behöver du inte ha någon robotrådgivare. Då är ju avgiften noll procent. För de som är lite insatta tycker jag att det är bättre att välja själv.”

Så sent som i våras bestod Spiltans portfölj till 70 procent av Paradox. 

Spiltan gick tidigt in i spelbolaget, som noterades förra året och därefter har sett kursen stiga med drygt 20 procent. Den här sortens 'fullträffar' menar Per H Börjesson att man kan missa om man förlitar sig på en algoritm.

Min bedömning är att det blir otroligt svårt för robotrådgivarna att tjäna pengar

”Jag hävdar att det går att slå index om du väljer de bästa aktierna och viktar dem rätt. En nackdel med robotrådgivare är att du kommer att missa de allra bästa fonderna.”

Läs mer: Storsäljer i Paradox: "Kan bli årets sämsta affär"

Dessutom tror han att riskaptiten, och därmed den potentiella avkastningen, kan bli lägre.

”Risk enligt finansiell teori är ju svängningar. Om man tror att börsen stiger långsiktigt ska man våga ta risk. Men det kan bli ett problem med robotrådgivning.”

Han tror att artificiell intelligens som placerar pengar kommer att öka i popularitet men att bolagen kommer att få det svårt just för att de tar ut låga avgifter och därmed behöver stora volymer.

”Man underskattar trögheten på marknaden. Bankerna har en styrka med sina kontor. Min bedömning är att det blir otroligt svårt för robotrådgivarna att tjäna pengar på det här.”

Läs även: Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera