Hoppa till innehållet

Spotify om skattehotet: "Vi behöver enhetliga regler"

Efter Di Digitals avslöjande att Spotify aktivt motarbetar nya lagar som ska motverka skatteplanering tar bolaget bladet från munnen. ”Vi behöver regler som är överenskomna och enhetligt tillämpade”, säger en talesperson.

På hög politisk nivå motarbetar Spotify och en rad andra techbolag olika länders åtgärder som ska minska skatteplanering, har Di Digital kunnat avslöja.

I korthet handlar det om att streamingjätten inte vill att enskilda länder beskattar bolaget försäljning där den äger rum, till exempel i Indonesien, Malaysia eller Australien.

Samtidigt avslöjar Di Digital att Daniel Ek, Spotifys vd, gör sina investeringar genom ett holdingbolag på Cypern, ett land som av flera delstater i USA klassas som skatteparadis. Sedan tidigare är det känt att Martin Lorentzon, Spotifys andra grundare, förvaltar sitt kapital på Cypern.

Läs mer: Bekräftat: Spotify noteras i New York

Spotify valde till en början att inte kommentera Di Digitals avslöjande. Efter publicering betonar dock en talesperson för bolaget att Spotify vill att samverkansorganet OECD koordinerar arbetet mot skatteflykt innan enskilda länder agerar.

”Vi behöver regler som är överenskomna och enhetligt tillämpade. Därför stöder vi OECD:s Beps-initiativ för att skapa konsensus bakom ett sammanhängande globalt skattesystem som främjar innovation”, säger talespersonen i en skriftlig kommentar.

Beps är OECD:s översyn av internationell bolagsbeskattning som ska minska vinstförflyttning mellan länder. Länderna som redan nu inför egna skattar på digitala bolag agerar innan det projektet är slutfört.

De nya skatterna kan skapa problem för internetjättar, särskilt bolag som Spotify som ännu inte går med vinst. Risken är att den globala digitala försäljningen börjar beskattas innan bolagens utvecklingskostnader på en eller ett fåtal marknader har dragits av.

”Att sätta en global skatteram som stöder tillväxten av den digitala ekonomin samtidigt som alla multinationella företag betalar sin skäliga andel av skatter, är avgörande för alla länder”‚ skriver Spotifys talesperson.

”Spotify är stolta över att betala sina skatter och arbetar aktivt med regeringar och internationella organisationer över hela världen, inklusive OECD, för att hjälpa dem att eliminera aggressiv skatteflykt.”

Läs hela Di Digitals avslöjande:

Foto:

Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Foto:

Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera