Hoppa till innehållet

Spotify på förvärvsrunda – köper två musikstartups

Spotify köper The Cord Project, som utvecklar en plattform för röstmeddelanden, och det sociala musiknätverket Soundwave.  

Svenskgrundade Spotify inleder det nya året med två förvärv. Det ena är bolaget The Cord Project, som utvecklat en plattform för röstmeddelanden. Det andra är Soundwave, ett socialt nätverk byggt kring musik och spellistor. 

Någon prislapp på förvärven har inte offentliggjorts, men Cord Project har tagit in 1,8 miljoner dollar, motsvarande drygt 15 Mkr, i finansiering. Soundwave har tagit in 3 miljoner dollar, motsvarande ungefär 25 Mkr, i finansiering. 

Enligt uppgifter till Di Digital är affärerna snarast att betrakta som så kallade "acquihires", det vill säga uppköp där syftet främst är att anställa bolagens grundare. Det talar i så fall för att prislapparna inte är av det spektakulära slaget. 

I ägarkretsen till Soundwave finns Vostok New Ventures-vd:n Per Brilioth, ett bekant namn på den svenska internet- och startupscenen.

"Jag är väldigt musikintresserad och har en del helt privata investeringar i olika musikbolag. Soundwave är ett väldigt spännande bolag med bra grundare", säger Per Brilioth och tillägger:

"Det var inte jättemycket pengar från min sida. Men det som verkligen känns roligt med sånt här är att få hit den här typen av personer till Stockholm. Det är riktigt bra för staden".

Ur ett strategiskt perspektiv är Cord Project, som utvecklar nya sätt för mobilanvändare att skicka röst- och ljudmeddelanden till varandra, det kanske mest intressanta av de två förvärven. 

Bolagets produkt är appen Cord, som låter användare spela in och skicka korta röstmeddelanden till varandra. Appen, som släpptes hösten 2014, har idag över en miljon användare. den läggs dock ned i och med förvärvet, liksom bolagets övriga projekt. 

På Spotify kommer Cords utvecklare att utforska "nya sätt att hitta och lyssna på musik", uppger bolaget i ett pressmeddelande, men använder också ordet "ljud" i bredare bemärkelse.

I en kommentar till sajten Techcrunch dementerar dock Spotify att bolaget planerar en tjänst för röstmeddelanden.

“Det här förvärvet handlar inte specifikt om röstmeddelanden och vi har inga planer på att ge oss in på den marknaden", skriver Spotify i en kommentar.

Soundwave är ett socialt nätverk byggt kring delning av musik och spellistor, grundat år 2012 i Dublin. 

Soundwave-appen har laddats ned mer än 1,5 miljoner gånger i sammanlagt 190 länder, uppger bolaget. Syftet med förvärvet är att "förbättra användarupplevelsen", uppger Spotify i ett pressmeddelande. 

Soundwave har sina rötter i inkubatorn Sparklabs Global, som även har en koppling till svenskgrundade bolag som Lifesum, Cryex och Castle.

2014 förvärvade Spotify bolaget Echo Nest för närmare en halv miljard kronor. Bolagets teknik blev grunden för "Discover Weekly", en funktion i Spotify som genererar automatiska spellistor baserat på lyssnarens musiksmak. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera