Hoppa till innehållet

Spotifys köpräd fortsätter: Köper AI-startup

Den Paris-baserade AI-startupen Niland köps upp av Spotify för att ingå i bolagets New York-kontor.

Spotifys vd Daniel Ek tror på förvärv som tillväxtstretegi.
Spotifys vd Daniel Ek tror på förvärv som tillväxtstretegi.Foto: Michael Loccisano

Spotify köper den franska maskinläringsstartupen Niland. Det framgår av Spotifys blogg. Förvärvet är musiktjänstens åttonde sedan början på 2016.

Summan meddelas inte, men däremot berättar Spotify att Niland kommer att ansluta till New York-kontoret med syftet att utveckla rekommendationstekniken "vilket ska resultera i fler musikupptäckter till nytta både för fans och artister".

Läs mer: Nya siffror visar – Spotify har slutat växa i Sverige 

Spotify skriver att Niland har förändrat hur AI kan optimera sökning efter musik och rekommendationer och att de delar den svenska musiktjänstens målsättning att leverera rätt innehåll till rätt användare i rätt tid.

"Deras innovativa approach till AI och maskininlärningsbaserade rekommendationssystem passar perfekt för Spotify-teamet", skriver bolaget.

"De senaste fyra åren har vi varit pionjärer i ljudanalys genom att använda deep learning-teknik. Vi har uppnått vår vision att låta datorer lyssna på musik som människor gör. Att förstå musikinnehållet i sig var den felande länken som behövdes för att utveckla mer sofistikerade lyssnarupplevelser", skriver Niland i ett uttalande på sin hemsida.

På bolagets blogg beskrivs hur Niland skiljer sig från andra musiktjänster genom att tekniken baseras på "musiksignaler" och inte metadata. Det innebär att tjänsten kan hitta låtar som liknar exempelvis Bob Dylans Blowing in the wind baserat på sin ljudsignal och filtrera på element såsom om det är en man eller en kvinna som sjunger.

Den senaste tiden har Spotify gått på en riktig köpräd.

Så sent som i slutet av april köpte Spotify upp den New York-baserade startupen Mediachain Labs, som arbetar med blockkedjan i samband med musik.

Läs mer: Därför går Spotify på köpräd inför börsdebuten 

Ytterligare två bolag har köpts under 2017 och året dessförinnan köpte Spotify sju bolag. Di Digitals Sven Carlsson analyserade i början av maj köpräden och vad den syftar till.

Mer om Spotifys alla uppköp i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyskoprad-fingerprintsusa-kopochbackingminds-perfekta-produkt

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera