Hoppa till innehållet

Spray-veteran går in i svenskt AR-spel: ”Ett steg längre än Pokémon Go”

Spelutvecklaren Bublar hoppas att deras platstjänstbaserade mobilspel ska bli nästa succé efter Pokémon Go. Nyligen tog bolaget in 5 miljoner kronor från bland andra Tres tidigare vd Nicholas Högberg och 13th Lab-investeraren Johan Gertell.

Spray- och Tre-veteranen Nicholas Högberg har investerat i spelutvecklaren Bublar.
Spray- och Tre-veteranen Nicholas Högberg har investerat i spelutvecklaren Bublar.Foto: Jack Mikrut/Press

Spelutvecklaren Bublar (NTL) drog igång sin verksamhet i mitten av 2015 med en tro på att platstjänstbaserade spel skulle bli det nya svarta inom branschen.

Och visst fick de rätt. Ett år senare lanserades Pokémon Go som blev en omedelbar hit världen över.

Hemma i Stockholm har Bublar samtidigt fortsatt sin utveckling av ett liknande spel, som också baseras på den så kallade augmented reality-tekniken, AR.

”Vi bygger ett tekniskt avancerat och spännande mobilspel med mycket användargenererat innehåll. Spelarna fyller själva spelplanen med egna avtryck för andra spelare att interagera med. På det sättet går vi ett steg längre än Pokémon Go”, säger Magnus Granqvist (NTL), vd på Bublar och en av bolagets fem grundare.

I praktiken kan det omsättas till ett flerspelarspel som i hög grad utnyttjar inbyggda teknologier i telefonen som gps och kamera. Tillsammans bygger funktionerna sedan upp en 3D-animerad fantasivärld som tar avstamp från verkligheten.

Nu har bolagets affärsidé fått stöd från flera investerare. Genom en såddrunda i somras plockade Bublar nämligen in 5 miljoner kronor i nytt kapital.

En av de som valt att backa bolaget är affärsängeln Johan Gertell (NTL), som dessutom är chef för digitala kanaler på mopiloperatören Tre. Hans mest lyckade satsning som investerare hittills är i det svenska teknologibolaget 13th Lab. Den framgångsrika startupen såldes i slutet av 2014 till de världsledande VR-utvecklarna Oculus Rift, som i sin tur ägs av Facebook, för 195 Mkr.

Läs även: Så mycket betalade Facebook för svenska 13th Lab

Den tidigare Spray-chefen Nicholas Högberg (NTL), som fram till i våras var vd på Tre, är en annan meriterad investerare.

”Det är en otroligt spännande teknologi som de har utvecklat under en tid. Jag tror att att vi bara sett början av allt när det kommer till aumented reality. Pokémon Go var ett första steg men Bublar har ju hållt på med det här innan. Jag har hållt ögonen på dem ett tag”, säger han.

Efter avhoppet från Tre har Högberg blivit ny vd på adtech-bolaget Bannerflow. Nu hoppas han kunna hjälpa Bublar inom flera affärsområden, särskilt när det kommer till framtida kundkontakter.

”Här handlar det om användargenererat innehåll och mobiltelefoni, där jag ju har min bakgrund. Jag hoppas att jag kan bidra med en hel del. Det är ju ett helt nytt område, trots att man pratat om tekniken i tio år, vilket känns väldigt spännande”, säger Nicholas Högberg.

Läs även: Supersäljaren ny vd på adtech-bolaget Bannerflow

Bublars första spel ska finnas ute på marknaden under det första halvåret 2017. För att lyckas med det har bolaget rekryterat utvecklare och producenter från stora spelstudios som King, Dice och Avalanche, berättar Magnus Granqvist.  

Det är skrivande stund inte officiellt vilket tema eller vilken handling spelet kommer att ha – men Bublar har redan nu smygstartat nästa investeringsrunda. Denna gång letar bolaget, med grundarna Kenneth Häggmark, Magnus Granqvist, Per Granå, Mattias Sjöberg och Axel Ljung, efter en ytterligare investering på 10 Mkr.

”Det ska gå till produktuveckling för hela slanten”, förklarar Magnus Granqvist, vd på Bublar.

Läs även: Hennes Pokémon Go-utmanare lockar investerare

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera