Hoppa till innehållet

Springfield nästa för superängeln Lena Apler

Hon är främst känd som grundare av Collector Bank. Men i år har Lena Apler även seglat upp som en av Sveriges främsta startupinvesterare, senast med en insats på cirka 10 Mkr i The Springfield Project.

Lena Apler utanför Grand Hotel i Stockholm.
Lena Apler utanför Grand Hotel i Stockholm.Foto: Jesper Frisk

”Jag drivs av att hjälpa entreprenörer att förverkliga sin dröm”, säger Lena Apler, som investerat cirka 30–40 miljoner kronor i startupsektorn bara i år.

Di Digital träffar henne på Grand Hotel, där hon ofta vistas när hon är i Stockholm. Bor gör hon i Göteborg, där huvudkontoret för hennes livsverk Collector Bank är beläget. Banken noterades sommaren 2015 och har i dag ett börsvärde på närmare 11 miljarder kronor.

Men som ung var det knappast självklart att Lena Apler skulle göra karriär i finansvärlden. Hon växte upp i en textilfamilj i Borås och studerade en tid till lärare. Bankkarriären inleddes när hon som 23-åring fick jobb på SEB.

Jag började hänga allt mer med it-människorna.

Efter nästan 20 år i den traditionella bankvärlden kom hon till ett vägskäl 1993 då hon tackade ja till att bli vd för Securum Finans. Det statliga bolaget hade upprättats året innan för att överta och avveckla Nordbankens dåliga krediter.

”Jag fick stort ansvar och stor frihet på Securum. Det var något jag trivdes med”, säger Lena Apler som blev kvar fram till Securums avveckling 1998.


Lena Apler

Aktuell: Ordförande Collector Ventures, tech-investerare. 
Ålder: 65
Bor: Göteborg
Karriär: Olika roller inom SEB, DNB, Société Générale (1974–1992), vd för Securum Finans (1993–1998), grundare vd Collector Bank (1999–2014), ordförande Collector Bank 2014–i dag.
Familj: 14-årig dvärgschnauzer och 86-årig mor (maken Thomas gick bort 2012).
På fritiden: Har ett rikt socialt liv, tränar ”nature fitness”.


Erfarenheterna gav mersmak. 1999 startade hon och kollegan Johan Möller Collector i ett försök att bygga ”ett slags mini-Securum” i privat regi.

”Många av våra första kunder var de it-bolag som fick finansiella problem när it-bubblan sprack 2000 och 2001”, minns Lena Apler (NTL) som satt på vd-posten för Collector i femton år.

Bolaget växte och 2003 gjorde man om det till ett modernt finansbolag. Collector började erbjuda fakturaköp och sedan privatkrediter för postorder och e-handel.

”Varje nytt ben vi startade skulle kunnat bli ett eget litet bolag”, säger Lena Apler, som investerat i finansiell teknik långt innan begrepp som ”fintech” fanns.

2014 klev Lena Apler av vd-posten, fattade ordförandeklubban och började kratta inför Collectors notering.

Steget in på Stockholmsbörsen har gjort henne förmögen. Lena Aplers Collector-aktier är värda 415 Mkr i dag. Men det har även öppnat ett nytt kapitel i hennes professionella liv.

”Collector blev ju allt mer digitalt med åren. Och jag märke att de där it-människorna ofta hade intressanta affärsidéer. Jag började hänga allt mer med dem”, säger Lena Apler, som på senare år har börjat gå på evenemang som Sthlm Tech Fest för att träffa unga startupbolag.

Läs även: Höjdpunkterna från Sthlm Tech Fest 2016

Intresset och viljan att bli affärsängel har tagit form över tid. Men det är först i år som hon har slagit igenom som tech-investerare på bred front.

Det har dels skett via Collector Ventures, bankens egen riskkapitalfond med 100 Mkr att investera. Fonden, med Lena Apler som ordförande, har hittills satsat på bokningstjänsten Glamma, som bland annat jobbar med skönhetssalonger, och brittiska Credit Kudos, som hjälper privatpersoner förbättra sin kreditvärdighet.

Vid sidan av kapital kan jag ju erbjuda en hel del kunskap om finansbranschen.

Samtidigt har Apler investerat privat i fem startupbolag. Tre av dem är i grunden finansiella tjänster: den ungdomliga sparappen Dreams (NTL), pensionsappen Kollektiva (NTL) och aktieappen Sigmastocks (NTL), som grundats av Mai Thai och Nanna Stranne vid Chalmers.

Läs mer: Tio heta bubblare inom fintech

”Sigmastocks var en av mina första investeringar. Bolaget utmanar fondmarknaden med en robotstyrd tjänst för aktiehandel. Grundarna kom fram till mig efter jag hade talat på något evenemang och erbjöd mig att investera i dem. Jag tyckte det var ganska kaxigt”, skrattar Lena Apler.

De övriga två investeringarna är e-learningbolaget Albert (NTL) och e-handelssatsningen Na-kd (NTL), som startades av Nelly-grundaren Jarno Vanhatapio.

”Jarno är en duktig entreprenör och är också från Borås”, säger Lena Apler.

Vid sidan av dessa direktinvesteringar har Apler även investerat 10 miljoner kronor i den nya riskkapitalfonden Backing Minds (NTL), som drivs av e-handelsprofilerna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi. Fondens affärsidé är att nosa upp teknikbolag utanför de etablerade nätverken, ett löfte som även lockat kapital från H&M:s vd Karl-Johan Persson (NTL).

Läs mer: Här är H&M-chefens dolda techimperium

Vidare avslöjar Lena Apler att hon öronmärkt 10 Mkr till en ny fond som snart ska startas av The Springfeild Project (NTL), ett riskkapitalbolag som grundades av Anders Lindqvist och Anna Settman.

”Jag gillar Anna och Anders sätt att jobba. De investerar i nybakade bolag som även får ta del av ett acceleratorprogram i 100 dagar”, säger hon.

Apler ser sig själv som en förhållandevis aktiv investerare och tror därför att antalet investeringar nu börjar nå sin gräns. Den närmaste tiden hoppas hon främst fokusera på följdinvesteringar och investeringar i andras fonder.

”Vid sidan av kapital kan jag ju erbjuda en hel del kunskap om finansbranschen. Jag vet hur viktigt kassaflöde är och jag har stor erfarenhet av att reda ut riktigt krångliga situationer”, säger hon.

Fotnot: Länkarna till NTL i texten går till Nordic Tech List, en databas med all information om investerarna och bolagen i den nordiska tech-sektorn.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera