Hoppa till innehållet

Startup-nostalgi – det var så här allt började

Alla framgångssagor börjar någonstans. Di Digital har rotat i internets historieböcker och hittat tio inlägg från blygsamma grundare som växte upp till giganter. 

Foto: Christine Olsson / TT

2007: Tim “Timberman” Bergling vill att någon på tidningen Studios forum ska provlyssna hans låtar. Ingen svarar.

2016: Tim “Avicii” Bergling är en av världens bäst säljande artister. I fjol drog han in över en kvarts miljard kronor. 

Foto: Eric Risberg / TT

2009: Palmer Luckey har kommit på ett namn till sitt hemsnickrade vr-headset. “Jag vet, det låter ganska löjligt”.

2014: Facebook köper Oculus Rift för 2 miljarder dollar. 

Foto: Randi Lynn Beach / TT

1995: Pierre Omidyar gör reklam för sin nya auktionssajt. Till salu finns bland annat ett stycke “autographed Marky Mark underwear” för 400 dollar. 

2016: Börsnoterade Ebay är en av världens största auktionssajter med en omsättning på nära 9 miljarder dollar. 

Foto:

2009: Markus “Notch” Persson lägger upp ett första demo av sitt nya spel på Tigsource. “Det är en alfa så det kan hända att det kraschar,” skriver han. 

2014: Microsoft köper Minecraft-skaparen Mojang för 2,5 miljarder dollar. Markus Persson blir en av Sveriges mest förmögna personer. 

Foto: Manu Fernandez / AP

2009: “Jag hatar egenreklam”, skriver Jan Koum när han tipsar om sin nya chatt- och samtalsapp på ett reseforum. 

2014: Facebook köper Whatsapp för hisnande 19,3 miljarder dollar. 

Foto:

2007: Drew Houston säljer in sin nya lagringstjänst med orden “släng bort din USB-sticka”. Användarna på Hacker News är inte övertygade. 

2016: Dropbox är en av världens mest använda lagringstjänster. Bolaget värderas till 10 miljarder dollar. 

Foto: Reed Saxon / AP

1994: Jeff Bezos söker duktiga utvecklare till ny e-handelsstartup. “Meningsfullt” delägarskap erbjuds som kompensation.

2016: Amazon är en av världens största e-handlare, med ett börsvärde på 363 miljarder dollar. 

Foto:

2005: Jawed Karim laddar upp ett första filmklipp på sin nya videotjänst. Titeln: “Me at the zoo”. 

2006: Google köper Youtube för 1,65 miljarder dollar. Jawed Karims första uppladdning har idag setts över 32 miljoner gånger. 

Foto: Mark Lennihan / AP 

2010: Kevin Systrom har byggt en fotocommunity. Han laddar upp en bild på sin hund. 

2012: Facebook köper Instagram för 1 miljard dollar. 

Foto: Jeff Chiu

1996: Lawrence Page ber om hjälp. Vet någon hur man får en sökrobot skriven i java att funka som den ska?

2016: Google har ett marknadsvärde på 532 miljarder dollar. Larry Page är vd för moderbolaget Alphabet. 

(Tipstack: David Svensson

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera